26. oktoober 2010

Tagine lambaliha ja kuivatatud puuviljadega. Soojendav toit talvehooajaks

Tagine või ka tajine (hääldus umbes nagu tadžiin) on eesti mõistes ühepajatoit Põhja-Aafrikast. Levinuimad on Maroko, Tuneesia ja Liibüa päritolu variatsioonid tagine'i teemadel. Koostisained varieeruvad kanast lambani, samamoodi on koostisosasid teraviljadest (riis, bulgur, cous-cous) kõikvõimalike köögi- ja puuviljadeni. Toidu muudab tagine'iks esmalt pikk valmismisaeg ahjus haududes ning teisalt ka spetsiaalne (tavaliselt koonusekujulise) kaanega pott, mis aitab kuumal õhul küpsemise ajal potis ringelda.




Kindel võib olla, et selline küpsetusmeetod on ideaalne mõnusate tummiste, läbihaudunud pajaroogade valmistamiseks. Liha muutub pika haudumisaja peale kastmes läbiküpsenuks ning pehmeks mahlaseks.

Selle, Maroko päritolu tagine'i puhul moodustub kokkukeenud kastme koostisosadest magus, vürtsikas, paks ja tõeliselt soojendav kooslus. Kastmes olnud datlid ja aprikoosid on kastmes vaid aimatavad, olles laotanud oma magusa puuviljase maitse nii lihale kui tomatikastmele. Kaneelise maitsega lammas on üks neid võrratuid kooslusi, mis kuulub kindlalt minu lemmikute hulka.


Vaja läheb:
1 tl cayenne´i või tšillipipart
2 tl musta pipart jahvatatuna
1 suur spl kurkumat
1 suur spl jahvatatud ingverit
1 suur spl jahvatatud paprikat (kasutasin M&S suitsust paprikat)
2 spl kaneeli
ca 1 kg lambaliha, tükeldatud 5x5 cm tükkideks (kasutasin läbikasvanud kaelaliha)
2 suurt hakitud sibulat
2 spl oliiviõli
3 purustatud küüslauguküünt
500 ml tomatimahla
2x400 purk purustatud tomateid
100 gr kuivatatud aprikoose
50 gr kuivatatud datleid
50 gr rosinaid
50 gr mandlihelbeid
500 ml puljongit (keetsin lihast järelejäänud kontidest)
2 spl vedelat mett
hakitud värsket koriandrit ja/või peterselli.

Valmistamine: sega kokku 6 esimest koostisainet ehk kuivad vürtsid. Selles segus püherda lambatükke ja jäta liha kuivmarinaadi tundideks kuni üleöö. Mina panin hommikul liha vürtside sisse marineeruma ja valmistasin toidu õhtusöögiks.

Niimoodi kuivade vürtside sees peaks lambaliha olema päris mitu tundi. Parim kui üleöö.
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel pool õlikogusest ja prae sibulat õlis kuni 10 minutit. Jälgi, et sibul vaikselt hauduks, mitte ei kõrbeks ega pruunistuks liialt. Vajadusel vähenda kuumust. Lisa hakitud küüslauk ja hauta seda ka paar minutit.
Tõsta pannilt kõrvale.
Kuumuta pannil ülejäänud õli ning pruunista liha igalt küljelt. Tõsta liha tagine´i pannile ning kalla osa tomatimahla samale pannile, kus liha pruunistasid. Lase mahlal keema tõusta ning lihapraadimise vedelikel mahla sisse keeda. Kalla mahl nii pannilt kui ka ülejäänud tagine'i sisse lihale peale. Sinna aseta ka praetud sibul-küüslauk, kuivatatud puuviljad, tomatikonserv, puljong, mesi ja pähklid. Kuumuta korra pliidil kõik veel keema, aseta siis kaas peale ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde 2 -2,5 tunniks hauduma.
Enne serveerimist raputa peale värsket hakitud koriandrit ja/või peterselli.
Naudi koos aurutatud basmati riisiga.

Retsept on pärit BBC retseptivarudest väikest minupoolsete mugandustega.

11 kommentaari:

Liina ütles ...

Oi ma saan homme-ülehomme Saaremaalt pool noort lammast, siis läheb tadžiinimiseks

Anonüümne ütles ...

Minu poolt 12 punkti! Lamba asjadest kindlasti üks parimaid. Tarmo

Piret ütles ...

Oh, mis mõnus kooslus ja tadžiinimine mul ka südamelähedane, poleks ainult mu tagine puruks soojenenud:( jah kaotasin vaid korraks valvsuse ja nii ta praksti pooleks oligi. Nüüd luuran juba pikemat aega uue järele, Peab vist ära tooma:)

Tuuli ütles ...

Piret - see on küll üllatav, et tagine puruks kuumeneb. Lubavad ju, et täiesti lollikindel, aseta kuumast külma või vastupidi. Ainult tühjalt ei lubata kuumutada, muu kõik peaks välja kannatama. Mis hetkel ta sul purunes? Siis teab ise hoiduda.
Praegu muide tagine'id HDB poodides ligi 50% tavahinnast. Suured on ainult otsa saanud, aga pidi lisa tulema.

Tuuli ütles ...

Tarmo :) Kasukamaitse ei häirinud vä?

Piret ütles ...

Puruneski tühjalt pliidil, kuumus polnud ka teab mis suur, aga unustasin hetkeks ja nii ta läks. Parem on jah, pannil pruunistada, siis ei juhtu midagi. Tänud hinna infost:) Sätin ennast järjekorda:)

Liina ütles ...

Kunagi sai väga vahvaid tagine'e sellest Maroko poest vist Kohila tänaval. Tigus on osad sealt. Need on sellised etnomustrilised, aga loomulikult on E Henry omad ka väga elegantsed ja uhked. Ma ei teagi, kumba eelistada, mõlemat tahaks!

Tuuli ütles ...

Liina - olen mina kord lausa otsimas käinud seda Maroko poodi seal Kohila tänavas. KUS see seal täpsemalt asub (nagu aru saad, siis tol korral jäigi leidmata). On neil ka mingi kodukas või midagi muud informatiivset.

vernanda ütles ...

ma sain aru, et olla pankrotti läinud. kodukat Liina teadis, aga ükskord oli mul sealt midagi hädasti vaja, aga telefonile ei vastatud...

Anonüümne ütles ...

Kiidan retsepti! Täpselt sellist magusa-soolase-vürtsika komboga lammast on mu hing ihaldanud.

See toit on tegemisest saati hingele rahustav: üldse mitte keeruline, jumalike vürtsidega (juba üksnes sõna "kaneel" toob hingerahu) ning küpsemise ajal lendlevate aroomidega.

Kavatsen seda kooslust ka veiselihaga katsetada.

Tänulik Tiina

Tuuli ütles ...

Tiina - tore, et maitses! Täpselt samad emotsioonid valdasid ka mind selle tagine puhul. Lihtne teha, tulemus on soe, magus, vürtsine. Ära saab kasutada ka erinevaid lihatükke, mis suureks praeks ei kvalifitseeru. Olen vahel lisanud ka kuivatatud viigimarju näiteks rosinate asemel, jäid ka hästi mõnusad.
Kaneel + lammas on minu jaoks ka ületamatu kooslus.

Usun, et veisega jääb ka väga mõnus.