29. oktoober 2010

Juustubanitsa ehk häbematult hea juustune pirukas

See juustune banitsa on tõeline hõrgutis.
Päritolumaa Bulgaaria, kohustuslikud komponendid muna, juust ja filotainas. Täidist võib kombineerida veel spinati, kõrvitsa jm meelepärasega.
Kujutle ette filotaina paberõhukest krõbedust koos fetajuustu rikkaliku kreemja olemusega ning kollase Gouda-juustu täidlase maitsega, mis kõik krõbedaks küpsenud ja kokku sulanenud... Tõenäoliselt jääb ettekujutus päris banitsa haledaks varjuks ja tõelise naudingu saamiseks tuleks üks juustuse piruka tegu ette võtta.


 Juustubanitsa tegu ei ole keeruline ega ka aeganõudev.
Vaja läheb:
10-15 lehte filotainast*
500 gr fetajuustu
100 gr hapukoort
200 gr Gouda vm kollast tugevamaitselist juustu
7 muna
veidi piima
100 gr võid
õli
veel mõni nädal tagasi oli võimalik Solarise keskusest soetada filotainast hinnaga 19 krooni (!). Selverites on ka hinnasõbralik variant saadaval ca 37 krooniga.
Tegevuskäik:
sega pehme või riivitud Gouda juustu, murendatud fetajuustu, 6 muna ja hapukoorega.
Määri ahjuvormi või -plaadi põhi õliga (võid kasutada ka küpsetuspaberit, määri ka see kergelt õliga).
Lao ahjuplaadile vaheldumisi filotainas ja määri peale võimalikult õhuke kiht juustusegu. Ülejäänud filotainast hoia igaks juhuks niiske köögiräti all, et vältida kuivamist. Filotainas vormi ahjuplaadi suuruseks nii, et keera lihtsalt tainas vajadusel äärtest tagasi õige suuruse saavutamiseni.


Korda tegevust kuni juustusegu jätkub. Mida rohkem kihte, sega hõrgum lõpptulemus.
Määri pealmine filotaina kiht ühe piimaga segatud lahtiklopitud munaga.


Küpseta ahjus ca 200 kraadi juures kuni banitsa pealispind on mõnusalt kuldpruun. Lase veidi jahtuda ja lõika siis meelepärasteks tükkideks.



See juustune pirukas on tõeline nauding!

2 kommentaari:

Mai-Liis ütles ...

Suvel Kreekas käies jäin sõltuvusse bugatsasast ning siinset retsepti lugedes valdas mind tohutu äratundmisrõõm.
Banitsa, bugatsa...isegi nimed pole väga erinevad. Igatahes tõepoolest häbematult hea, aitäh head maitset meelde tuletamast!

Tuuli ütles ...

Mai-Liis - eks need vahemere kandi rahvad kõik oma toitusid omavahel jaganud. Kui sinna pirukasse nüüd spinat lisada, siis saab ju peaaegu et kreeka rahvusroa spanakopita :)
Mulle igal juhul nende lähenemine pirukalistele meeldib.