5. oktoober 2010

Iraani läätsesupp

See läätsesupp jäi silma lugedes Marsha Mehrani raamatut "Granaatõunasupp".
Raamatu iga peatükk algab ühe Iraani köögi retseptiga. Läätsesupp jäi kohe silma esmalt seetõttu, et kooslus tundus paljulubav (toit, kuhu läheb palju sibulat, küüslauku ja vürtsköömneid ei saa ju külmaks jätta) ja teisalt seetõttu, et pea kõik vajaminevad ained olid kodus olemas.
Ainuke küsimus tekkis mustköömnete kohta, mida tuleb uhmris purustatuna supile peale puistata. Veidi uurimist ja leidsin vastuse Nami-namist. Vastus oli vägagi meelepärane, ka mustköömne seemned ehk black onion seeds olid kodus olemas.
Mõni aeg tagasi varutud peamiselt East Endi maitseainete valik (Piprapoest) India toitude tegemise vaimustuses on ennast igati ära tasunud :)


Supp ise on täiesti vegan kategooriast, lihtne valmistada ja eelaimdus osutus õigeks. Väga maitsev, mahedate vürtsidega hästi sooja olekuga supp. Kindlasti jääb meil püsimenüüsse! Retsept veidi muudetud, kuid põhikomponendid kõik paigas.
Supi jaoks läheb vaja:
5 dl kuivatatud punaseid läätsi (minul olid kiirkeedu punased)
6 suurt hakitud sibulat
7 purustatud küüslauguküünt
1 tl jahvatatud kurkumat
4 tl jahvatatud vürstköömneid (ei ole koguses viga, lähebki nii suur palju ja maitse on väga mõnus)
oliiviõli
ca 2 l kana- või juurviljapuljongit
soola
Uhmris jahvatud mustköömneid pealepuistamiseks (võib asendada jahvatatud musta pipraga)
Kui kasutad mitte kiirkeedu läätsi, siis keeda esmalt läätsi eraldi potis ca 10 minutit. Peale keetmist kalla vesi ära.
Prae potis õlis hakitud sibulad, küüslauk, kurkum ja vürtsköömned. Lisa potti läätsed, puljong.Maitsesta soola ja pipraga ning lase supil keema tõusta. Keeda vaiksel tulel ca 40 minutit tavaliste läätsede puhul (kiirkeedu puhul piisab poole lühemast ajast).
Tõsta pott tulelt, maitsesta lõplikult ning serveeri koos peeneks hõõrutud mustköömnetega.

5 kommentaari:

Merit ütles ...

Oh kus mulle maitsevad sellised vürtsikad läätsesupid! Üldse on vürtsköömned üks tänuväärne maitseaine külmadel aastaaegadel. Ma tihti kasutan ka garam masalat (samuti East End), hea lollikindel maitseainesegu:)

Tuuli ütles ...

Merit - vürtsköömnetega on selline naljakas asi (nagu ka koriandri ja salveiga), et olen kohanud päris mitut inimest, kes kohe üldse ei kannata neid. Mina samas kipun neid igale poole lisama, väga mõnusa maitse teevad. Tea, kas see on treenituse küsimus või siis see, et kui neid valesti kasutada, siis on tulemus miinusmärgiga või lihtsalt mõne inimese maitsemeelte jaoks ei sobi. Igal juhul sinna suppi sobis üsna suur kogus vürtsköömneid kui valatult :)

Liina ütles ...

Ütle sa nüüd, ma teen sellist suppi juba teist aastat, kusjuures osised on kõik täpselt samad + ingver.
Just eelmisel nädalal mingi õudselt tatise ja tuulise ilmaga õuest tulles panin jälle pajatäie keema.
Ma isegi ei tea, kust see retsept minuni jõudis, sinu mainitud raamatut ma pole veel lugenud.
Aga ääremärkusena mainin, et täna on kõige popim köögiriist mul mahlapress. Mitte midagi peale toormahla ei taha suu sissegi võtta... :-D

Tuuli ütles ...

Liina - see ingver kõlab sinna kooslusesse küll ilusat akordi moodustava lisandina. Ingverit kulub mul niikuinii rohkem kui leiba :)
Mulle maitses täna jälle erakordselt hästi boršisupi hapukas leem koos kapsa ja peediga. Liha nokkisin millegipärast välja ;)

Liina ütles ...

Võeh, mis sul liha vastu? :-D
Ma tegin hommikul võileiva, võtsin ampsu ja sinna see jäi. Porgandi-kõrvitsa-ingverimahl oli päeva tegija.