10. oktoober 2010

Imeliselt maitsev ohtra koriandriga roheline lambakarri.

Ei ole ma ainuke, kellel pilk on Camellia Punjabi "50 imelist India karrit" raamatus just sellele rohke koriandriga valmistatud karrile pidama jäänud.


Esmalt tahan soojalt soovitada just kõnealust raamatut. Praegu peaks seda veel raamatupoodides saada olema (kusjuures soodushinnaga). Tegemist on kohe kindlasti ühe parima India köögi kokaraamatuga, mis eesti keeles saadaval. Lisaks sellele, et raamat on mõnusa sooja emotsiooniga, on sealt võimalik ammutada päris põhjalikke teadmisi india köögi alustaladest, filosoofiast ning toitude maitsestamise loogikast.
Omalt poolt julgen kinnitada, et kõik sealt raamatust tehtud toidud on maitsenud ikka väga autentselt s.t. alati tuleb selgelt meelde India ja need lõputud erinevat värvi ja erinevate koostisosadega karriroad, mida me seal nautisime.


See kõnealune roheline ürtidega karri on pärist Konkani rannikult ning on üsna maitsetihe. Koostisaineid on küll palju, kuid suurem osa vürtsidest kuulub pea iga indiapärase toidu juurde, nii et minul oli vaja turult ära tuua vaid suur punt koriandrit ja maja tagant peotäis münti.
Retsept ise järgmine:
2 klaasi koriandrilehti
pool klaasi mündilehti
pool klaasi riivitud värsket kookospähklit (mina asendasin kuivatatud kookospähli ribadega)
ca 20 india pähklit või mandlit
2 - 4 (rohelist) tšillitˇ
1/2 tl sinepit
õli
kaneelikoort
4 rohelise kardemoni kauna
3 nelki
1 suur sibul, hakituna
4 küüslauguküünt, hakituna
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
1 kilo jagu pehmet kondita lambaliha (kaelatükk sobib hästi) kuubikuteks lõigatuna
1/2 tl kurkumit
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
100 ml jogurtit või ka kookospiima
sidrunimahla, soola, õli, värskelt jahvatatud musta pipart, hakitud värskeid koriandrilehti, garam masalat.


Purusta koriandri- ja mündilehed koos pähklite, tšillide ja sinepiga. Lisa püreele ca pool klaasi vett.
Kuumuta potis õli, lisa kaneelikoor, kardemonid ja nelk. Prae veidi aega, et maitsed õlisse imbuksid, lisa sibul ja veidi aja pärast küüslauk, hakitud ingver ning lambaliha kuubikud. Alanda veidi kuumust ja prae kõik läbi umbes viie minuti jooksul. Lisa kurkumi, koriandri ja vürtsköömnepulber ning sega see korralikult lihaga läbi.
Keera kuumus madalale ning lisa jogust (või kookospiim). Lisa esimeses etapis valmistatud roheline püree, soola, lase keema tõusta, kata kaanega ja hauta madalal kuumusel ca 45 minutit.
Lisa sidrunimahl ja maitse, kas soola on piisavalt. Enne serveerimist riputa peale värskelt jahvatud musta pipart ja soovi korral ka garam masalat. Raputa peale värsket koriandrit ja serveeri koos basmati riisiga.

5 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

enda lohutuseks (tänasest väljasõidust ja eelkõige teie kõigi mõnusast seltskonnast ilmajäämine) teengi seda karrit, vot! Ka mulle on see silma jäänud;)
Ja pealegi, kui milleski on kaks klaasi koriandrit, siis see peab hea olema!

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - loodetavasti pakkus koriandritihe karri veidi lohutust. Kaks klaasitäit koriandrit + lammas peaks olema tõesti parim ravivõte.
Väga kahju on küll, et eile kaasa tulla ei saanud, aga eks me siis püüa võimalikult täpselt muljeid edasi anda.

Liina ütles ...

Ma olen ka seda karrit teinud ja ühinen koriandri hosiannaga :-)
Aga eilsest muljetame homme. Nagu vanasti koolikirjandeid sai lõpetatud: tagasi jõudes olime väsinud, kuid õnnelikud. Üks volt on jälle sularasvaga täidetud :-D
Õhtu nael oli raudselt Piisonifarmi oma jamon ning "kohalikud" veinid pakkusid senistele õlledele päris toredat vaheldust. Piisonil sai lasta oma käsi (ja leivatükki käe peal) lakkuda, see oli ka vinge värk :-)

Merit ütles ...

Tuuli, see foto ja seade teevad juba raamatulegi silmad ette! Üldse, mõningate Eesti kokkaraamatute ja vist kõikide toiduajakirjade piltide tase jääb meie kokalikele toidublogijatele kõvasti alla, aga süüakse ju ikka silmadega:)

Ja see raamat on mul raamaturiiulil teenimatult tahaplaanile jäänud, nüüd külmal ajal hea jälle kätte võtta.

Tuuli ütles ...

Merit - tänud heade sõnade eest. Selles osas olen küll ühel nõul, et toidublogijate fotode tase on ülikõva. Käin minagi imetlemas seda toiduilu (sh ka Sinu blogi, nagu ka eelkirjutanute Mari-Liis, Liina jpt blogisid) ja on tunda kirge toidu vastu. Muidu nii ilusaid pilte ei saaks :)
Aga see karride raamat tasub katsetamist küll. Mulle on hästi meeldinud veel jogurtis küpsetatud kala, sibulaga kana, kaalikaga lammas ja mõned veel. Hästi mõnusad toidud ja sobivad ideaalselt oma sooja vürtsikusega saabuvasse külma sügistalve.