12. september 2010

Pangesalat

Ignoreerides tõsiasja, et pang või ämber on kõnekeeles pigem totaalset ebaõnnestumist tähendavad terminid, ei kavatse ma vana head pange- või ka ämbrisalatit sellegipoolest ümber nimetada. Ja kinnitan, et ämbriga seob seda salatit mitte õnnestumise aste, vaid üsna üüratu salatikogus, mis mahub ära vaid korralikku pange ehk ämbrisse.


Retsept ise on jälle ajalooline, pärit jumal-teab-kust-ja-kellelt. Seda salatit tegi sügiseti minu ema, nüüd jälle mina ja mulle on kogu aeg pangesalat väga maitsenud.
Koostisosadena panen kirja algse retsepti kogused, aga tehes ka ise seda poole kogusega, tuli välja ikkagi salatihulk, mis hädavaevu mahtus ära minu majapidamise suurimasse 7-liitrisesse potti. Nii et ole valmis selleks, et purke kulub ohtralt. Minu tuli poole kogusega kokku 8 purgitäit salatit (0,5 - 0,375 liitrised).
Vaja läheb:
2 kg kapsast
1,5 kg sibulat
1,5 kg porgandit
2 kg kurke
2 kg tomateid
6 spl suhkrut
6 spl soola
10 spl äädikat
3 tl jahvatatud musta pipart
suur peotäis hakitud peterselli
suur peotäis hakitud tilli
200 ml õli
Omapoolse lisandina hakkisin juurde veel paar korralikku tulist tšillit, aga kui armastad mahedat maitsed, võivad need vabalt ära jääda.


Haki kõik köögiviljad. Natukeseks ajaks on tegevus olemas

Eriti muljetavaldavaks osutub alati selle salati koguse jaoks vajamineva sibula hakkimine, kusjuures minul olid värskelt Peipsi äärest toodud sibulad, mis pole kindlasti mingid naljasibulad pisarakiskumise koha pealt :)
Mina tegin seda hakkimistöö käsitsi, kuna lihtsalt meeldib käsitsi hakitud salat rohkem, samas oluliselt lihtsama vaevaga saab siis, kui kasutada köögikombanini riivimis-viilutamisfunktsiooni.


Sega maitseainetega ning lase esmalt seista vähemalt 4 tundi või ka näiteks üleöö.


Salat enne kuumutamist

Kuumuta ja hauta ca 40 minutit, siis jäävad porgandid-kapsad veel parajalt krõmpsuks.


Salat peale kuumutamist

Pane purki ja sule õhukindlalt.

6 kommentaari:

Pille ütles ...

Meil ka igal sügisel "menüüs". Hetkel vist isegi üks suur purk mullust salatit veel ootel. Peakski ruttu juurde tegema, tegus ja kiire aasta ees ;)

Annekas ütles ...

Mmm, peaks tegema jah. Minu jaoks on selle salati võluriks lillkapsas - see jääb nii mõnusalt krõmps. Aga ma olen ka keskmisest suurem lillkapsasõber. Tšilliga peaks ka proovima teha.

Põnnidega ütles ...

Minu ema tegi kah vanasti seda salatit (olgem ausad, KÕIK tegid seda salatit :). Aga lapsena ja isegi teismelisena mõtlesin ma alati, et see on selline vanemate inimeste söögikraam. Noh ja siis suvel lappasin seda hoidiste osa siin ja leidsin pangesalati ja sülg hakkas suhu kogunema ja näpud sügelema. Kogusin tooraine kokku ja hakkisin kraami ära ja purki ta juba saigi. Ise veel mõtlesin, et AINULT 8 purki sain. Ning tegin paar päeva hiljem uue laari. Siis jäi nagu süda rahule. Eile tõin esimese purgi üles ning kui olin ühe raksuga pool purki tühjaks söönud siis tabasin end mõttelt, et see vanema inimese iga on vist mul kätte jõudnud, sest salat maitses paganama hästi...mitte nagu lapsepõlves :D.

Tuuli ütles ...

Põnnidega - päris lustakas! AINULT 8 purki! :) Aga tegelikult saan täitsa hästi aru, sest ka meil ei jää avatud purk liiga kauaks seisma ja samas ei saa ma ka öelda, et lapsepõlves see mu lemmiksalat oleks olnud. Tegelikult tore ju, et ajapikku saavad armsaks nii pangesalatid kui emade ketšupid :)

Anonüümne ütles ...

Kas Sa oled kasutanud rohelisi tomateid? Pildi pealt nagu tundus?

Tuuli ütles ...

Anonüümne - mõned rohelised tomatid läksid punaste kõrval sinna sisse küll. Aga seda pigem seepärast, et salati tegemise hetkel olid just käepärast ja parasjagu kasvuhoonest ära toodud, mitte mingi taotlusliku nipina :)