5. september 2010

Nina õunakook. Peterburi hõnguga.

Nina siis rõhuga esimesel i-l nagu Niina ehk slaavi naisenimi, mitte see keset silmnägu paiknev organ, mis meil kõigil ilmade külmenedes varsti jälle vesine on :)
Retsepti leidsin kogemata ühe vana kokaraamatu vahelt ema käega kirjutatuna. Ema, kes oli tööõpetuse, joonistamise ja joonestamise õpetaja, sealhulgas ka Salme Masso õpilane, kirjutas üles vaid üles kirjutamist väärivaid retsepte. Nina õunakook oli siis järelikult üks neist.


Seletuseks niipalju, et Nina oli minu lapsepõlves meie Pärnu kodus igasuvine puhkaja koos oma veidi eakama emaga. Mõlemad pärit Peterburist, tollal küll Leningradist, ääretult armsad naisterahvad, ülikooli õppejõud, intelligentsed, tähelepanelikud, toredad.
Millal ja millistel asjaoludel Nina meil õunakooki küpsetas, ei oska öelda, kuid järelikult oli tulemus ülestähendamist väärt. Tegevuskäik on retseptil küll napp, et mitte öelda olematu, kuid tuletamis-loogika-terve talupoja mõistuse meetodit kasutades sai kook tehtud ja tulemus oli tõesti maitsev. Meenutas veidi õunastruudlit. Kindlasti jääb meie õunakookide nimistusse ka edaspidi.


Taina tegin poole kogusega, mille jaoks läks vaja:
150 gr võid (toasooja)
3,5 dl jahu
1 spl piima
1 spl viina (või äädikat)
Hõõrusin või jahuga segamini. Lisasin piima ja lusikatäie viina. Veeretasin tainapalli ning panin selle külma (paariks tunniks).
Täidise jaoks lõikasin tükkideks 3 keskmise suurusega hapumat õuna ning piserdasin õunatükkidele poole sidruni mahla. Peotäie rosinaid panin Vana Tallinna likööriga likku, hakkisin peeneks peotäie kreeka pähkleid.
Enne tainale asetamist segasin õunatükid 1,5 dl pruuni suhkruga, 1 tl kaneeliga, 1 spl tärklisega (kuna tegin plaadikoogina, siis tärklise eesmärk oli täidist tahendada, et see välja ei valguks), rosinate ja pähklitega.

Külmast võetud tainast 2/3 rullisin jahusel laual lahti kandiliseks tükiks (antud kogusest tuli välja poole ahjuplaadi suurune kook, kui tahad suurt plaadipirukat, siis võta poole suurem kogus). Võid vabalt teha ka küpsetusvormis ja ümmargusena.
Toimetada on soovitav kiiresti, kuna külmana on tainas hästi käsitletav. Valmisrullitud tüki asetasin ahjuplaadile, määrisin lahtiklopitud munaga (et muna moodustaks kaitsekihi ja järgmises etapis täidis põhja nätskeks ei muudaks) ja panin 180 kraadi juurde ca 10 minutiks küpsema (kuni tainas on kuivaks tõmmanud, aga veel ei pruunistu).
Samal ajal rullisin valmis ülejäänud 1/3 tainast veidi suuremaks plaadiks kui ahjus küpsemas (kasutasin mõõduna lõikelauda).
Võtsin eelküpsetatud põhja ahjust, sinna peale läks õunasegu, kõige peale lahtirullitud tainas ja siis määrisin munaga koogi pealispinna üle.

180 kraadi juures ca 35 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldpruun.


Täidis oli väga mõnus, kook ise ka nauditav. Selline tõeliset õunane õunakook. Peterburi hõnguga :)

13 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

Oh mis armas see paberilehele kirjutatud retsept on.Minu vanaema nimi oli ka muide Niina.
Meil olid Pärnus ka igal suvel Leningradist suvitajad, üks tubadest oli paariks nädalaks välja üüritud ja vanaema siis kokkas ka neile, ja mitte vähe:) Ja samuti neist ainult superhead mälestused, hästi meeldiv abielupaar.

pilaja ütles ...

Nii põnev retsept tundus ja pilt oli ka väga ahvatlev, et proovisin isegi järele. Tõeliselt maitsev kook tuli! Tainast tehes aga tekkis küsimus, kas 1 dl piima on ikka õige kogus, see kogus oleks minu taigna küll täitsa vedelaks teinud. Äkki on siia kirjutades näpukas tulnud?

Tuuli ütles ...

Pilaja - tänud tähelepanelikkuse eest. Näpukas oli sisse tulnud jah. Algretseptis (ema käsikirjalises) on kirjas 1 dessertlusikatäis ehk 1 spl piima. Parandan ära ja veelkord tänud, et märkasid.

Triine ütles ...

Piima (või vett) on ju algretseptis ikka 3/4 klaasi? Ja viina/äädikat 1spl. 3 klaasi jahu kohta on päris paras kogus.

Tuuli ütles ...

Triine, olen blogis toodud koguseid enda järgi kohendanud, aga loomulikult võib proovida ka algse õpetuse järgi teha.

Kaili Koppel ütles ...

Lõpuks ometi olen ma leidnud õunakoogi ( piruka ), mis minu meelest on ideaalne. Siiani on alati midagi puudu jäänud õunakookidest mis ma olen küpsetanud aga selle pirukaga...mitte. Suured tänud juhatamast sellise imelise retsepti juurde!

Tuuli ütles ...

Kaili, väga vahva, et oled endale lemmiku õunakoogi leidnud. Eks see, et üks retsept piiriüleselt ja ajafaktorist sõltumata levib, räägib enda eest. Mind võlub selle koogi juures ka see lihtsus ja samas võrratu maitsekombinatsioon, mis õunte parimatel omadustel välja laseb paista.

Kätlin ütles ...

Tere! Mis ma valesti tegin? Tainas oli külmkapist võttes täiesti kivikõva, rullida seda ei saanud. Kasutasin hoopis riivi ja vajutasin vormi põhja. Kas peale küpsetamist peabki tainas hästi mure ja pudisev olema? Suhteliselt maitsetu oli ka teine, järgmine kord lisaksin taignasse suhkrut ja tsipa soola.

Tuuli ütles ...

Kätlin, ei oskagi kommenteerida, miks tainas nii kõva oli. Tõenäoliselt oleks veidi aega toatemperatuuril hoidmine aidanud tainast jälle pehmemaks muuta. Tainas ise on küll hästi lihtne ja võib ka öelda maitsetu - taina eesmärk on raamida mahlast ja maitsvat täidist ja magusust lisab hiljem peale raputatud tuhksuhkur. Aga loomulikult võib taina sisse ka ise täiendavalt soola ja suhkrut lisada, Igaüks saabki nii retsepti täpselt endale sobivaks kohandada.

tupsukala ütles ...

Hmm.. meil on nõukaaegsed lusikad. On suur supilusikas ja tsipa väiksem supilusikas. Ämm tegi selgeks, et väiksem supilusikas on dessertlusikas ja suurem on supilusikas. Mõõtsin nüüd ära, et dessertlusikasse läheb 3 tl ja suurde supilusikasse 4 tl vett. Nüüd ma olen segaduses, sest retsepte järgides olen supilusikat kasutades saaanud nö õigema tulemuse kui dessertlusikat kasutades..

Tuuli ütles ...

Tupsukala,keeruline värk nende lusikatega :) Meil oli kodus nõukaajal ka eraldi dessertlusikas ja supilusikas. Tundub, et omaaegsed supilusikad olid lihtsalt suuremad kui praeguse aja supilusikad, sest teisendustabelite järgi on jälle valem selline et 1 tl = 5 ml ja 1 sl = 15 ml ehk siis selle loogika järgi on supilusikas pigem dessertlusikas. Läks vist keeruliseks :)

kurikeel ütles ...

mmmm ,tegin eile selle õunakoogi ,mis oli magusa muretaignaga....see oli superhea ,mu meespere nõudis uue ,mille panen tunni aja pärast ahju...täname tõesti kogu perega ♥

Tuuli ütles ...

Kurikeel, see on küll nüüd väga vahva kirjeldus koogiteost, mis koheselt kordamisele läks :) Tänud tagasisidet andmast ja vana kooli klassika tõestas end taas.