16. september 2010

Mulligatawny supp kana ja õuntega

Mulligatawny on Indiast pärit rikkalik, mahedamaitseline ja hõrk supp kana ja kookospiimaga. Siintoodud variandil on lisaks veel õunad. Koostisosasid on küll palju, kuid suurem osa neist on sügisesel hooajal kõikidel turgudel ja poodides olemas ning ei juhtu ka midagi, kui mõni köögivili teisega asendada või hoopis panemata jätta. Magus-mahe kookosemaitseline kreemjas supp on kindlasti äraproovimist väärt.


Koostisained
50 grammi võid
500 grammi kanafileed või nahata ja kondita kintsuliha
2 spl garam masala pulbrit
2 hakitud sibulat
2 keskmist porgandit tükeldatuna
2 vart sellerit tükeldatuna
2-3 küüslauguküünt
Pöidlasuurune jupp hakitud ingverit
2 suuremat rohelist õuna, koorituna ja tükeldatuna
2 keskmist kartulit tükeldatuna
100 grammi beebispinatit (võid asendada külmutatud spinatiga)
200 grammi suvikõrvitsat tükeldatuna
200 grammi muskaatkõrvitsat tükeldatuna
100 grammi punaseid ube (24 tundi eelnevalt leotatud või siis konserveerituna)
1 liiter kanapuljongit
1 purk (400 ml) kookospiima
2 kooritud ja tükeldatud tomatit
1 spl valge veini äädikat
Soola ja pipart
Pealeraputamiseks:
Röstitud ja hakitud india pähkleid
Hakitud värsket koriandrit
Tükelda kana suupärasteks tükkideks ning sega garam masala pulbri ja 0,5 tl soolaga.
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel või ning pane kanatükid kuuma või sisse. Pruunista kergelt igast küljest, kokku umbes 8 minutit. Võta kana pannilt ning aseta taldrikule.
Samale pannile lisa tükeldatud porgandid, seller ja sibul. Kuumuta umbes 5 minutit. Lisa purustatud küüslauk ja ingver ning õunatükid. Hauta kuni õunatükid on pehmed, umbes 8 minutit. Lisa kartul, maguskartul ehk bataat ning oad ning kalla peale umbes pool puljongist, et pannil olevad köögiviljad oleksid kaetud. Tõsta veidi kuumust ning lase puljongil keema tõusta.
Kui puljong keeb, alanda jälle kuumust ning keeda suppi umbes 10 minutit kuni kartulid on pehmed.
Lisa kanatükid, kookospiim, ülejäänud puljong, suvikõrvits , kõrvits, spinat, tomat ja maitsesta soola-pipraga. Keeda kogu suppi veel umbes veerand tundi. Kui kõik koostisained on pehmed, tõsta pott tulelt ning maitsesta veel suppi veiniäädika ning vajadusel soola-pipraga.
Puista peale hakitud india pähkleid ning hakitud koriandrit.
Serveeri koos aurutatud basmati riisiga, mida pannakse supikausi või –taldriku põhjale ning peale kallatakse supp.

Retsept ilmus 2010. septembrikuises Oma Maitses

3 kommentaari:

Liina ütles ...

Kas mulle tundub või olen ma seda retsepti juba kusagil näinud? :-)

kaire ütles ...

Kas seda suppi annab ka soojendada ja järgmisel päeval süüa?

Tuuli ütles ...

Liina - peaksin vist hüüatama, et "uskumatu"! ;)
Kaire - supisoojendamisega on nagu on - mulle isiklikult meeldivad nii värsked kui ka eilsed supid (ja pajaroad), kus maitsed on veel intensiivsemaks muutunud ja omavahel segunenud. Meie sõime supi ülejäägi järgmisel päeval ära ja ei maitsenud sugugi kehvemini. Maitserohelist tuleks ainult vahetult enne peale saputada, siis näeb välja nagu tänane supp :)