27. september 2010

Vürtsikas kõrvitsa püreesupp kookospiimaga

Kõrvits - minu lemmik!
Üks mõnusalt pirakas päikesekollane vili ja kui palju erinevaid toite. Soolane-magus-supp-praekõrvane-saialine-pannkook-pastaline - kasutusvõimalusi on lõputult.

Võib vist tutvustada - minu uus lemmik - ingveri, karri ja kookospiimaga kõrvitsa püreesupp.
Olin juba eelnevatel aastatel takerdunud koosluse ingver-kõrvits võludesse ja tehes SEDA püreesuppi ei suutnud kunagi loobuda ingveri lisamisest. Asi oli juba nii hull, et avastasime ennast ilma ingverita tehtud supi sisse erinevaid maitseaineid lahmimas, sest maitse ei olnud ikka päris see õige. Meeldiva harjumuse jõud ;)



Viimases Oma Maitses hakkas silma vürtsika porgandisupi retsept, kus ma kiire vaatluse tulemusena porgandi koheselt kõrvitsa vastu vahetasin ja rohkem polnudki vaja, et suu juba vett jookseks. Kõik koostisosad olid kodus olemas ja sisetunne ei vedanud alt. Mõnus sametine, kergelt vürtsikas kuldkollane supp on tõeline paitus hingele just siis, kui ilm akna taga kõledaks muutub. Kui see supp sind ei soojenda, siis ei soojenda sind enam miski.

Supi jaoks läheb vaja:
ca 1 kg kõrvitsat (koorituna)
2 küüslauguküünt
1-2 sibulat
500 ml kookospiima (minul oli Rainbow toode)
pöidlasuurune jupp ingverit, koorituna ja tükeldatuna
1-2 tl karripulbrit
500 ml kana- või köögiviljapuljongit
soola, pipart, õli, kõrvitsaseemneid ja kõrvitsaseemneõli.
Koori ja tükelda küüslauk, sibul, ingver. Kuumuta potis õli ja prae keskmisel kuumusel küüslauk, sibul ja ingver kergelt läbi (umbes 5 minutit). Lisa tükeldatud kõrvits, karripulber, kuum puljong ja lase vaiksel tulel haududa kuni kõrvits on pehme. Püreeri saumikseriga. Lisa kookospiim. Maitsesta lõplikult.
Serveeri koos röstitud kõrvitsaseemnetega ja peale niristatud kõrvitsaseemneõliga.
Juurde hauka (kõrvitsa)saia, mille retsepti leiad SIIT.


Ehh, ma jumaldan seda kõrvitsahooaega (umbes sama palju, nagu rabarberi-, maasika-, jne- hooaega).

16 kommentaari:

Merit ütles ...

Kõrvitsasupp on ka tore, aga ma saadaks komplimendid hoopis uuele blogipäisele, nagu sega-summa-suvila teelaud:)

Maria ütles ...

Väge hea on karripulbri asemel ka Tai rohelise karri pasta ja laimimahlaga;)

Tuuli ütles ...

Merit - tänud. See pilt iseloomustab hästi möödunud nädalavahetust, kus aeg-ajalt meenutas meie kodu kulinaarsete kalduvustega lärmakat ja kirevat mustlaslaagrit :)
Maria - roheline karri on ka minu üks lemmik ja kindlasti proovin selle ka kõrvitsasupis ära. Mul üks purgike veel otse Taist tellitud pastat ka olemas. Laimimahla ja rohelise karriga kõrvitsasupp - kõlab üsna ootamatult ja täpselt nii, et tuleb ära proovida. Hapustada ei ole seni veel kõrvitsasuppi proovinud.Põnev! Tänud ideede eest.

Mari-Liis ütles ...

väga kihvt päis, Tuuli- soe, hubane ja värviline. Ja haakub nii hästi blogi nimega:)

Annela ütles ...

Kõrvitsasupp kookospiimaga järele proovitud ja lisatud kõige lemmikumate listi :). Super mõnus tasakaalus maitsete kombinatsioon. Ingverit panin küll natuke rohkem kui retseptis aga polnudki plaanis lastele pakkuda ja väga mõnus tuline sai.
Peaproov tehtud ja järgmisena teen oma kõige suurema potiga sõpradele-sugulastele, sest kõrvitsat veel jagub!

Tuuli ütles ...

Annela - lahe, et kõrvitsasupp maitses ja et oled ka sellest klubist, kelle jaoks ei ole kunagi ingverit liiga palju. Kui ainult endale teeksin, siis paneksin alati ingverit umbes kolm korda rohkem kui algretseptis. Meil igal juhul see supp ka üks neist toitudest, mis raudselt püsimenüüsse lülitatud. Hea soojendav vürtsine ja näeb niii ilus kollane välja ka :)

Rutt ütles ...

Võrratu maitseelamus, suur aitäh Tuuli, idee eest! Ingveri maitse on mõnusalt keele peal veel:) Sul on üldse väga vahvad, mõnusad ja maitsekad retseptid siin blogis. Jään uusi ootama:)

Tuuli ütles ...

Rutt - tore, et maitses (ma ise olin ka üsna õnnelik selle koosluse avastamise üle). Loodetavasti pakuvad blogi retseptid leidmisrõõmu ka edaspidi :)

Tuuli ütles ...

Maria - proovisin järgi ka rohelisel karri pastaga ja no ei ole midagi kosta. Sõime ja mõmisesime mõnust. Jälle üks super kooslus. Tänud soovituse eest!

Maria ütles ...

Kõrvits on tegelikult Tai köögis väga olulisel kohal, paraku meil seda tihti vürtsika roa koosluses ette ei kujutata.

Mammu ütles ...

Mul on endal ka üks ülimaitsev versioon kõrvitsapüreesupist, mis tänagi õhtusöögiks plaanis. Kõrvale siis siit leitud kohupiima-muretaigna seenepirukad :) Mina röstin kõrvitsa eelnevalt ahjus –lõikan pooleks, eemaldan seemned, piserdan üle oliiviõliga, määrin küüslauguga ja jahvatan peale soola ning musta pipart. Siis lõikepind allpool küpsetan ahjus pehmeks. Vahest lisan kõrvitsa juurde röstima ka kaks pead küüslauku. Soovitan sedamoodi ka proovida. Igatahes, sinu blogi avastasin üleeile ja eile juba valmistasin õhtuks külalistele lõhe ceviche'i, vürtsises koorekastmes seeni ja sidruni-pisarakooki. Nii tore on avastada sedavõrd lahedaid blogisid. Aitäh :)

Tuuli ütles ...

Mammu - tore, et blogi ideid ja inspiratsiooni pakkus. Eks see olegi blogipidaja suurim rõõm :)
Sinu kirjeldatud kõrvitsapüreesupp kõlab väga hästi, ainuke oht vist see, et sellisel moel ahjus küpsetatud kõrvits võib juba iseenesest nii maitsev olla, et on oht enne supiks saamist ärasöödud saada ;)

Liis ütles ...

Üks kiire küsimus - mitmele sööjale sellest kogusest jätkub?

Tervitades,
Liis

Tuuli ütles ...

Liis - kui eelroog, siis ca 6-le, kui vaja kõht täis saada, siis ikka korralik kausitäis ehk pigem 4-le.

Eliise ütles ...

Olen teinud nüüd juba kaks korda selle retsepti järgi (vaid veidi muutnud, osa kõrvitsast asendanud lillkapsaga, sest on juhtumisi kapis olnud) ning see on taastanud mu usu püreesuppidesse! :) Väga maitsev ja soojendav kõhutäis. Aitäh!

Tuuli ütles ...

Eliise, väga vahva kuulda, et minu ajaproovile vastupidanud lemmiksupp endale uus fänne leiab :)