14. september 2010

Kanamaksapasteet õunte ja kreeka pähklitega

Tavapärasest veidi erineva maitsekooslusega pasteet, mis maitseb väga hõrgult. Õuna ja kreekapähkli maitse ning vahukoor muudavad harjumuspärase maksapasteedi tõeliseks piduroaks. Siidisema lõpptulemuse saavutamiseks võid pasteedi kõige lõpus veel läbi sõela pressida, tulemuseks on kreemjas, vahule sarnanev mõnus saia-leivapealne.


500 grammi kanamaksa
2 suurt rohelist õuna
4 šalottsibulat või 2 tavalist sibulat
1 dl ahjus kergelt röstitud kreeka pähkleid
50 ml oliiviõli
50 ml calvadost (võib asendada ka konjakiga või kasutada mõlemaid)
150 ml vahukoort
100 gr võid
Meresoola ja värskelt jahvatatud musta pipart
Aseta kanamaks taldrikule ning kata meresoola ja pipraga ja jäta muude ettevalmistuste ajaks maks maitsestuma. Koori ning tükelda õunad, haki sibul.
Rösti küpsetuspaberile laotatud kreeka pähkleid kuumas ahjus ca 5 minutit vahepeal segades.
Kuumuta pannil õli kuumaks ja prae maksa kuumas õlis ca 4-5 minutit kuni on moodustunud kergelt pruunistunud pealispind. Ära üle küpseta! Võta kanamaks pannilt ja aseta taldrikule.
Samale pannile pane õunaviilud ja sibul ning hauta keskmisel kuumusel need pehmeks (ca 5 minutit). Tõsta pann tulelt, lisa calvados ja/või konjak ning kalla peale vahukoor.
Võta läbipraetud maks, lisa kreeka pähklid, õunad ja sibulad ning püreeri kogu mass ka blenderid või saumikseriga. Lisa sulatatud või ning maitsesta soola-pipraga. Kui tahad eriti vahulist tulemust, pressi kogu pasteet veel läbi sõela. Aseta pasteet kaussi ning kauss külma vähemalt paariks tunniks.

Retsept ilmus 2010 septembrikuises Oma Maitses

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere Tuuli, üritasin teha kanamaksapasteeti õuntega. Pasteet sai hall, mitte ilusalt pruun, vaid hall nagu sinisavi. Maitse on hea,väljanägemine nii kole, et tahtmist süüa või perele pakkuda, ei ole. Millega võisin eksida? Järgisin täpselt retsepti, v.a kanamaksa asemel kasutasin jaanalinnumaksa. Olen sellest ka varem pasteeti teinud ja igati õnnestunult.
Ette tänades. Enel

Tuuli ütles ...

Enel - olen täitsa nõutu. Minu pasteet on olnud täpselt selline pasteedivärvi, nagu ka pildilt näha. Retsepti vaadates ei oska ka arvata, mis seal millega reageerides sellise halli värvi võis tekitada. Kahjuks praegu ei oska küll oletada - huvi pärast proovin mõnikord mõne teise maksaga (nt lambamaksaga teha). Vaatan, mis siis värviga juhtub.
Jaanalinnumaks võib muidugi tõeline hõrgutis olla. Kui saladus ei ole, kust seda hangid?