18. august 2010

Metsmarjakattega kreemjuustutort

... ehk tort ämma sünnipäevaks :)
Õnnelikud on need, kel sünnipäevad suves ja kes saavad nautida värsketest marjadest kooke ja torte.


Ämma sünnipäevaks sai ka meisterdatud hooaja marjadest ehk mustikatest ja metsamarjadest kattega rikkalik ja kreemine kreemjuustutort. Sama tordi võib teha ka toorjuustuga, kuid mina kasutasin seekord mascarpone juustu, mis andis eriliselt hõrgu maitse ja siidise konsistentsi.
Tordi põhi:
12 Digestive küpsist
50 grammi võid
4 spl muscovado suhkrut
Purusta küpsised köögikombainis ning sega sulatatud võiga ja suhkruga. Suru küpsetuspabriga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Minul oli 24 cm diameetriga vorm.
Kreemjuustu täidise jaoks läheb vaja:
500 gr mascarpone kreemjuustu (või sama kogus toorjuustu)
500 ml vahustatud vahukoort
2 dl suhkrut
1 sidruni riivitud koor ja mahl
4 muna
1 tl vanillisuhkrut
2 spl tärklist
Vahusta eraldi kreemjuust, suhkur ja vanillisuhkur, klopi ükshaaval juurde munad, lisa sidrunikoor- ja mahl ning tärklis. Vahusta vahukoor. Ühenda ettevaatlikult kreemjuustumass vahukoorega alt üles tõstes. Kalla segu küpsisepõhjale ning pane küpsema. ca 170 kraadi juures peaks kook küpsema 1 tund ja 15 minutit. Küpsemise lõpul keera kuumus maha ja jäta kook avatud ahjuuksega veel ahju jahtuma.
Pane kook jahedasse ja lase lõplikult jahtuda.
Marjakatte jaoks sega
2 tl tärklist
3-4 spl veega
50 ml suhkruga
Kuumuta pliidil kogu aeg segades kuni ühtlase paksu kisselli moodustumiseni.
Lisa ca 400 grammi marju
1 sidruni riivitud koor
Kuumuta segades kuni ka marjade ümber moodustub paks tihke kissell. Vajadusel lisa veel veidi vett.


Kalla marjasegu jahtunud koogile ning lase külmas seista kuni täieliku jahtumiseni.
Serveerimiseks eemalda lahtikäiva koogivormi küljed (enne tõmba noaga kook külgedelt lahti) ning libista kook ettevaatlikult suure spaatliga alt toetades koogitaldrikule või -alusele.

Kommentaare ei ole: