11. juuni 2010

Mündine toorjuustukook tumeda šokolaadiga

Kuna piparmünt on sel hooajal otsustanud minu ürdipeenra ja kasvuhoone vallutada, sageneb minu postitustes lähikuudel märkimisväärselt münti sisaldavate toitude osakaal.
Mündiga maasika-rabarberikook ja koriandri-mündi tšatni on juba otsa lahti teinud.
Piparmündi värskusega kooke plaanin teha veel edaspidigi. Täna tegin algust küpsetatud toorjuustukoogiga.

Tulemus oli mõnusa värske maitsega "After Eight" maitsekombinatsiooniga kook. Mündimaitset oleks isegi rohkem eeldanud, seega võib mündi kogust julgelt suurendada. Šokolaadi lisasin nii toorjuustutäidisele tükkidena kui ka koogi katteks. Münt läks koogi sisse purustajas peenestatuna.
Retsepti ise sai selline:
Põhja jaoks tuleb peenestada köögikombainis kümmekond Digestive küpsist ca 50 grammi või ja 0,5 dl demerara suhkruga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhjale (minul oli 24 cm läbimõõduga vorm).


Täidise jaoks vahustasin esmalt 2 dl vahukoort. Siis hõõrusin 450 grammi ehk 3 pk Farmi maitsestamata toorjuustu 1-1,5 dl suhkruga pehmemaks. Lisasin 6 oksa purustajas peenestatud värsket münti, 4 spl šokolaadihelbeid (NoMu Hot Chocolate sobib selleks ideaalselt), riivisin ühe laimi koore ja pigistasin toorjuustu massi sisse ka ühe laimi mahla. Vahustasin 1 dl suhkruga 3 muna. Segasin toorjuustu hulka nii munavahu kui ka vahukoore ja kallasin saadud segu põhjale.
Küpsetasin 180 kraadi juures 1 tund 15 minutit. Kui kook kipub liiga kiirelt pealt pruunistuma, võib katta koogi fooliumiga. Samuti võib lõpus kooki küpsetada paokile jäetud uksega ahjus.
Võtsin koogi ahjust, lasin jahtuda.
Sulatasin veevannis ca 100 gr tumedat šokolaadi ja katsin koogi sellega.
Jällegi veidikeseks jahedasse tahenema. Kaunistuseks loomulikult piparmündilehed.


Kook sai maitsev ja maitse iseloomustamiseks sobib kõige paremini sõna "roheline". Mündi värskust oli tunda, samas lootsin, et täidis muutub ka veidi roheliseks. Seda ei õnnestunud saada ei enne ega peale küpsetamist. Tea, kas peab ikkagi Creme de Menthe abile lootma rohelise värvi osas?

5 kommentaari:

Juc ütles ...

Heh, istun juba tükk aega arvuti taga, et minna mündi toorjuustu kooki valmistama :). Jõudsid ette!

Angelika ütles ...

Ma seda Riia postitust lugesin teisena ja mõtlesin, et sa hispaanias ka küpsetad ja täiendad blogi :D Aga siiski mitte nii hull asi pole :P. Kahju, et reisiga teil nii läks :(.

Tuuli ütles ...

Juc - ma arvan, et selle mündikoogiga on sama lugu nagu raberberi- või õuna- või mis iganes koogiga. Niipalju kui on tegijaid, niipalju on ka retsepte. Nii et tee aga oma versioon ka juurde. Ma katsetan ka edasi. Siis hea vaadata, millised ideed liikvele lähevad :)

Angelika - see vajaks vist küll juba meditsiinilist sekkumist, kui Hispaanias oma mündikooke küpsetama ja blogisse retsepte postitama hakkaksin :)))

Liisa ütles ...

Otsisin head piparmündikoogi retsepti ja leidsin selle siin, ülimaitsev, praegu just valmis juba teine :)

Tuuli ütles ...

Liisa - tore, et meeldis ja maitses. Ma ise jäin ka rahule mitme katsetamise tulemusel sündinud koogiga. On selline suhteliselt vähelevinud kooslus, mis samas toimib väga suurepäraselt.