14. mai 2010

Rabarberi-martsipani-maasika crumble

Minu tagasihoidliku arvamuse järgi kõlavad rabarber ja martsipan sama suurepäraselt kokku nagu rabarber ja ingver. Või siis ka maasikas ja vahukoor. Tomat ja basiilik. Kitsejuust ja tüümian. Loetelu võiks lõputult jätkata.
Rabarberi-martsipani kooslusele kavatsen veel keskenduda, nii et püsige lainel :)

See krõbedik või siis crumble (ma ei oska öelda, kas e.k. on pädevat vastet brittide crumble´ile või ameerikapäraselt cobblerile, seega räägime seni siis crumble'ist).

Mulle väga meeldib crumble-cobbler filosoofia - marju-puuvilju on palju, tulemus on mahlane, untsuminekut kartma ei pea (ei mingit kerkimist jms), tainast on vähe (NB! rannahooaeg) ja tulemus õndsalt ohkama panev.
Selle konkreetse matsipani crumble'i täidise jaoks läheb vaja:

ca 700 gr rabarberit (kooritud-tükeldatud)
2 dl suhkrut
200 gr maasikaid
1 sidruni riivitud koor
Tükelda rabarber ja maasikad, sega suhkru ning riivitud sidrunikoorega.
Pane ahju ca 10 minutiks, kuna rabarber on hakanud kergelt pehmenema ja mahla välja andma.


Kate
3 dl jahu + kaerahelbeid (võid ise koguseid reguleerida vastavalt soovile: kui tahad, tee ainult jahust, kui tahad kaerahelbesemat, siis 2 osa kaerahelvest + 1 osa jahu. Kasuta võimalusel jämedat kaerahelvest)
1,5 dl suhkrut
100 grammi martsipani
pool pakki võid
1 tl vaniljesuhkrut
1/2 tl soola
Haki või ja martsipan. Näpi katteained kõik segi, kuni tekib ühtlane puru. Laota puru ahjust võetud rabarberimassi peale, raputa veidi vormi, et puru valguks ühtlaselt laiali.
Küpseta ca 180-200 kraadi juures vähemalt pool tundi.


Tõsta taldrikule (veidi vedel aluskiht käib asja juurde, sulanud martsipan segunenuna rabarberimahlaga moodustab imelise kastme vastukaaluks krõbedale pealispinnale), lisa veidi vaniljejäätist või vaniljekastet ning maiusta.
Maitseb kõige paremini soojana ning martsipan annab magustoidule mõnusalt tosca-koogiliku mandlise maitse.

1 kommentaar:

Silx ütles ...

Isuäratav. Läen täna veel rabarbereid nottima :)