23. mai 2010

Õrnõhuline klassika ehk Brita kook rabarberiga

Brita kook on üks aegumatu klassika. Selline mõnus õhuline ja kerge kook, mis on alati külaliste lemmik. Traditsiooniline variant on pigem maasikate/vaarikatega, kuid tegelikult maitseb õhuline beseekihiga kook hapuka rabarberikreemiga ka imeliselt hästi. Minule meeldib veel kreemile veidi krehvtisust lisada tibakese ingveriga.

Retsepti leiab mitmelt poolt, mina olen kasutanud baasretseptina SEDA varianti.
Brita koogi põhiretsept koosneb kahes osas valmistatavast tainast (mis laotatakse üksteise peale) ning tainakihtide vahele pandavast kreemist. Mina panen suhkrut veidi vähem ning põhja tegemise jaoks piisab täiesti ka ainult 3 munakollasest (see + 1 muna jääb minu retseptis panemata)
Taina alumise kihi jaoks on vaja:
3 munakollast
150 ml suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
150 gr võid
100 ml piima
250 ml jahu
Vahusta munakollased suhkruga, lisa vahustatud munakollastele piim ja sulatatud (ning veidi maha jahutatud) või. Sega läbi. Lisa jahule küpsetuspulber ja vaniljesuhkur ning sega kuivained muna-piima-või segu sisse.
Laota tainas ühtasel kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi peale.
Beseekihi jaoks on vaja:
3 munavalget
150 ml suhkrut
0,5 tl soola
mandlilaaste
Vahusta munavalgeid koos soolaga kerge vahu tekkimiseni, lisa suhkur ja vahusta edasi kuni tiheda paksu vahu tekkimiseni.
Laota beseekiht eelnevalt ahjuplaadile laotatud tainakihi peale. Poolele plaaditäilele saputa peale ka mandlilaaste, sellest moodustub hiljem koogi ülemine kiht.
Küpseta 180 kraadi juures ca 15-20 minutit.
Võta ahjust ja lase veidi jahtuda.
Siis lõika plaadikook keskelt pooleks nii:


Valmista kreem, mille jaoks läheb vaja:
2 dl rabarberimoosi (ca 0,5 kg rabarbereid + vähemalt 2 dl suhkrut. magusasõbrad võivad ka rohkem panna, kuna rabarberi hapusus "sööb" magusa maitse ära) *
2 dl vahukoort
2 dl kohupiimakreemi vanilliga
0,5 tl jahvatatud ingverit (võid ka ära jätta)
Vahusta vahukoor, sega hulka kohupiim ja rabarberimoos ning ingver.
Määri rabarberikreem poolele ahjuplaaditäiele küpsetatud põhjale (ilma mandliteta poolele) ja tõsta teine pool koogipõhjast sinna peale nii:


Jäta veidikeseks kook tahenema, et kreem imenduks.
Mina pakkusin juurde maasika, mündi, vanillisuhkru, laimimahla ja tibakese vahtrasiirupiga tehtud salsat.

* kuna rabarberimoos kipub olema liialt vedel, mis muudab kogu vahekreemi liiga pehmeks, tuleks kasutada üht järgnevatest võimalustest:
- kurna rabarberimoosi enne vahukoore ja kohupiima sisse segamist umbes veerand tundi sõelal, et liigne vedelik eralduks
- keeda rabarberimoosi sisse keetmise lõpul 1 spl veega segatud tärklist, et moodustuks kissell ja sega siis kissell kohupiima-vahukoorega
- sega kreemi sisse ca 1,5 spl želatiini (eelnevalt väheses külmas vees paisutatud ja siis ettevaatlikult madalal kuumusel lahustatud). Viimasel juhul peaks kreem olema enne põhjale määrimist vähemalt tund aega külmkapis, et ta hakkaks veidi tahenema. Enne põhjale määrimist sega kreem hoolega läbi, et vältida tükkide tekkimist.

19 kommentaari:

Liina ütles ...

Väga asjalik õpetus- julgustas mindki proovima :)

H ütles ...

Kuidas ma rabarberimoosi teen? :)

Tuuli ütles ...

H - lõika rabarber tükkideks ja pane potti, sega suhkruga ning hauta vaiksel tulel aeg-ajalt segades seni, kuni rabarber on pehme. Võid igaks juhuks ka tilga vett poti põhja panna (siis tuleks pärast veidi aega moosi keeta ilma kaaneta, et liigne vedelik aurustuks, see aitab vältida põhjakõrbemist).

Anonüümne ütles ...

Kirjutad, et su baasretsept on Toidutarest. Ent vaata sealseid piima ja jahu koguseid - need pole sarnased nagu sinu retseptis. Koogitegemise õnnestumise nimel küsin üle, et kus siis õigesti on või saab mõlemat moodi teha?

Tuuli ütles ...

Toidutares peaksid olemas olema nii Raberberi Rita kui ka Brita kook. Mõlemad tegelikult sama koogi veidi erinevad versioonid. Mina tegin siin retseptis toodud kogustega ja tuli välja küll (pildil olev kook just nende kogustega valmistet)

Anonüümne ütles ...

Aga piima koguses on ju nii suur vahe? Vabanda, kui ma nüüd ülearu peale käin, aga toidutares on 0.25 dl ja sinul ümberarvutatult 2.5 dl. Kui ütled, et tõesti nii tuleb sama välja, eks ma siis proovin. Aga tundub küll kahtlane :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - huvi pärast lappasin erinevaid Brita retsepte ja sellest tuleneb, et jahu-piima kogus on omavahelises sõltuvuses. Et kui 1 dl piima, siis 1,5 dl jahu (100 kooki rmt). minul siis mõlemat rohkem. 0,25 dl on kindlasti mingi viga - vaevalt, et paar lusikatäit piima on ikka õige kogus. Aga kindluse mõttes võta nii, et 125 gr võid, 1 dl suhkrut, 2 munakollast, 1 dl piima, 1,5 dl jahu ja 2 tl küpsetuspulbrit. See kooslus on ka läbi proovitud ja lollikindel :)
Ma testin oma koguse ka igaks juhuks veel korra läbi näiteks vaarika-Britaga ;)

Anonüümne ütles ...

Suur aitäh.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - pean Sind tänama. Retseptis oligi näpukas sees, olin piima koguse poole suuremaks kirjutanud (tõenäoliselt kirjutasin jahu koguse ka piima reale ehk siis toitu tehes teen retseptile märkmeid ja siis olin valele ainele vale koguse märkinud).
Kui olin tainasse lisanud pool piima kogusest (125 ml) ja kogu jahu koguse (panin sellise kuhjaga 250 ml), oli tainas täpselt paraja paksusega.
Parandan retsepti ka ära.
Tänud vajaliku vihje eest!

Mari-Liis blogi Saksamaal ütles ...

Tere Tuuli!

Soovin ka seda kooki teha, aga pean nüüd mõtlema, et kas teen ühe plaaditäie taigent ja lõikan pooleks või lihtsalt kaks plaaditäit põhjasid.

Palun ütle mis mõõtmetega sinu ahjuplaat on?

Ja seda ka, et kui paks kiht taigent enne ahjupanemist plaadil olema peaks? Kas põhi kerkib palju?

Ette tänades,
Mari-Liis :)

Mari-Liis blogi Saksamaal ütles ...

Appi nüüd olen ma täitsa segi...pooltes Brita koogi retseptides on piim ja pooltes pole. Kas oskad aidata ja öelda millest see tuleb ja kuivõrd taigen piimavõrra erinev tuleb?

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - minu ahujplaat on kõige klassikalisema mõõduga ehk ca 42 cm lai. Ma ise arvan, et lihtsam on teha üks plaaditäis ja siis pooleks lõigata, kui et kaks plaaditäit teha. Sõltub muidugi, kui palju tükke tuleb koogist lõigata. Tainakihi paksust ei oska päris täpselt öelda, aga tõenäoliselt on see ca 3 cm (retseptis toodud koguse ja nimetatud mõõduga plaadiga). Tainas väga palju küpsedes ei kerki.

Tuuli ütles ...

Oeh, selles piimaga-piimata teemal ei oska küll väga aidata, kuna ise olen alati piimaga teinud. Aga puhtalt oletades arvan, et ilma piimata variant peaks olema veidi külluslikum-rikkalikum ja muretaignale lähedasem. See piimaga variant on jälle veidi kergem ja õhulisem. Nii et puhtalt maitse asi, aga seda julgen küll kinnitada, et siintoodud retsepti järgi tehes ei ole kooki kunagi üle jäänud. Pigem vastupidi ;)

Mari-Liis blogi Saksamaal ütles ...

Oh aitäh nii kiire vastuse eest! Üks küsimus veel...kas sinu retseptis jääb taigen pigem raskesti vormitav ja kleepuvam või pigem natuke voolavam, mis natukese aitamisega ise ahjuplaadi kuju võtab?

Tuuli ütles ...

Pigem see variant nr 2 ehk veidi spaatliga aidates vajub tainas ise ilusti ühtlaselt vormile laiali.

Karmen ütles ...

Tere, sooviksin teada, et kui ma tahaksin beseekihti paksemat teha, suurendaksin kogust kaks korda. siis mis kraadide juures ma peaksin küpsetama?

Tuuli ütles ...

Karmen - mina jätaksin kraadid samaks. Üldiselt on küpsemistemperatuur tainatüübist tulenev. Tõenäoliselt oleks vaja küpsemisaega veidi pikendada või siis võid ka küpsemise lõpu poole temperatuuri alandada, et pealt liialt pruunistama ei hakkaks.
Fooliumiga pealt katmine peaks aitama ka seest küpsetada ilma, et pealt liialt pruunistuks. Eks see selline katsetamise värk ole. Anna teada, kuidas õnnestus. Pistan pöidlad pihku, et õnnestuks hästi :)

Anonüümne ütles ...

Tere!
Minul selline küsimus Brita koogi kohta hoopis, et minu tädi on tsöliaakiahaige (ehk siis ei talu nisujahu ja üldse valgest jahust tooteid). Leidsin internetist ühe retsepti, kus on kasutatud 110 g nisujahu. Minu küsimus on see, et kui kasutada kartulitärklist või maisijahu, siis kas kogub jääb samaks või muutuvad need kuidagi?:)
Suur tänu, kui oskate vastata:)
-Kerli

Tuuli ütles ...

Kerli - minuteada peaks kogused samaks jääma asenduse korral. Kartuli- ja maisitärklis peaks ilusti jahu asendamisega hakkama saama Brita koogi taina puhul.