18. mai 2010

Oblikasupp uputatud munaga

Selle supini viis mind mitu kokkusattumust:
- naabrinaise Edithi (kes on maailma kõige rohelisemate kätega naine) põllul tema kutsel rüüsteretke sooritades avastasin sealt ilusti peenral kasvavad oblikad ja korjasin sealt ühe korraliku kotitäie;
- eelpool kirjeldatu viis ühtlasi minu mõtted lapsepõlve, kus teadsin täpselt, milliselt aasalt oblikaid otsida ja korjata. Hea niisama süüa ja vahel viitsisin ka koju emale supi jaoks viia (tegelikult, olge ausad, emale korjasin ikka pigem käsu peale);
- hiljuti soetatud "Vene köök" raamatus oli see supermõnus hapukas supp samuti olemas ja tekitas väikese nostalgilise tuksatuse. Seal oli see supp küll kanasupina s.t. esmalt tuli kana ära keeta. Aga oblikas ikka sees ja puha.

No on ju selge vihje, et on aeg teha ka endal üks oblikasupp.
Minu ema ei pannud supi sisse peale oblika ja hakitud muna midagi.
Mina lisasin kartulit ja muna otsustasin teha pošeerituna ehk uputatuna. Kõik kokku maitses vähemalt sama hästi kui lapsepõlves.
Supp ise lihtsamast lihtsam. Vaja läheb:
paar küüslauguküünt
peeneks hakitud šalottsibulat või porru valget osa väike jupp
1-2 kartulit
umbes 200 gr oblikaid
muna
köögivilja või kanapuljongit
veidi õli ja võid
maitsestamiseks soola-pipart

Tee nii:
haki sibul ja küüslauk peeneks ning hauta keskmisel kuumusel õli ja või segu sees klaasjaks (paar minutit). Kalla peale puljong, lase keema tõusta ja lisa tükeldatud kartul. Keeda, kuni kartul on pehme. Lisa hakitud oblikas. Maitsesta sooja ja pipraga.
Serveeri koos uputatud munaga või ka lihtsalt hakitud keedumunaga.

Uputatud muna tee nii:
Pane keema piisav kogus vett, lisa vette veidi haput ainet. Sageli soovitatakse äädikaga, aga mina eelistan valge veini äädikat, mis jääb oluliselt mahedam. Valge veini äädikat kulub ca 1 sl. Kui vesi on keema hakanud, alanda veidi kuumust (vesi ei tohiks suurte mullidega mulinal keeda, siis peksavad mullid kogu muna laiali). Löö muna katki ja pane kas tassi või suurele lusikale. Minul on selleks puhuks kasutusel suur serveerimislusikas, kuhu mahub hästi ka L suurus muna.



Tõmba keev vesi ringjate segamisliigutustega keerlema ja pane muna ettevaatlikult kiiresti keerise keskele tekkivasse tsentrifuugi (see väldib ka seda, et muna lihtsalt laguneb helbeliseks hõljuvaks massiks). Keemise ajal võid veidi muna veel "kokku lappida". Keeda 3-4 minutit, siis jääb tulemus seest veel kergelt pehme.
Valmis muna näeb välja umbes selline mittemidagiütlev moodustis.

Valmis muna aseta supile ja saputa peale veel veidi soola ja värskelt jahvatatud pipart.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga mina mõtlen selle muna just peene pudruna supi sisse lisada. Mulle nimelt ei meeldi supi sees suured tükid a´la veerand kartulit ja terve muna.
Valgest kalast supi sisse porgandi riivin, kartulid hästi väikesteks tükkideks ja siis viimases lõpus lahtiklopitud munad keevasse suppi. Selline rammus supp tuleb ja ei pea midagi enam enne suhupanemist tükeldama.
Peeneks hakitud kana tahan ka proovida selle oblikasupi sees - kana selline kerge maitsega ja tundub juba ette väga hästi sobivat. Aga tänud Sulle!
PS1 Ega kellelgi pole klassikalise okroshka retsepti?

Tuuli ütles ...

Tuleb välja, et suppidel on ka oma koolkonnad. Ise eelistan pigem suure tüki suppi, aga kindlasti on sellised tihedad ja tummised väikeste tükkidega supida ka hästi mõnusad. Maitsed segunevad palju rohkem.
Kana sobib oblikasuppi suurepäraselt, valmistan seda ise sageli just kanapuljongist ja lisan keedetud kanatükke.
Mis aga okroškat puudutab, siis minu on olemas ema käsikirjaline retsept (ei oska küll arvata kui klassikaline see on, aga väga hea on kindlasti). Retsept ise siis järgmine: 150 gr tükeldatud liha (sobib nii praeliha, keedetud keel, kana jms), 100 gr rohelist sibulat, 2 värsket kurki, 1-2 keedetud muna, 1/2 klaasi hapukoort, maitserohelist, suhkrut, soola, sinepit, 1 l mitte väga magusat kalja (naturaalne kääritus). Liha ja kurk hakkida, hakitud roheline sibul segada soolaga ja lasta mahl välja nõrguda. Munavalged hakkida, kollased segada hapukoore, soola ja sinepiga. Segada kokku ja lisada külm kali. Lisada hakitud liha ja kurk, segada, maitsestada suhkruga ning kallata taldrikule. Juurde lisada veel maitserohelist.
Hästi maitsev suvesupp tuleb sellest. Tuli endalgi isu peale :)