30. mai 2010

Frappè

Kes kunagi Kreekas käinud, see teab, et ei ole midagi mõnusamat, kui tsikaatide kisakoori saatel kõrvetava päikese käes luristada üht järjekordset frappè'd. Kreeklased teevad seda tõesti hästi. Et asjast veidi aimu saada, pinnisime Kreekas üht kohvikupidajat seni, kuni ta meile näitliku õppetunni tegi. Seda metoodikat oleme nüüs suviti ikka kasutanud ning palaval päeval jahutav kohvijook on tõesti mõnus.

Frappè jaoks on vaja lahustuvat kohvi, jahutaud espressost ega ka muust kohvist ei ole meil õnnestunud selle joogi jaoks vajalikku paksu tihedat vahtu kätte saada.
Tegevuskäik järgmine:
pane kõrge klaasi sisse 1 tl lahustuvat kohvi ja kalla sinna peale 1-2 cm (vaid niipalju, et kohvi lahustuks) külma vett. Vahusta piimavahustajaga kuni korraliku vahu tekkimiseni.

Siin on näha, milline kogus vahtu tekib vaid tilgakesest kohvist klaasi põhjas.

Vahu sisse pane korralik ports jääkuubikuid, sinna peale kalla sobiv kogus piima (võid teha ka ainult külma piimaga), magusta kas siirupiga või suhkruga. Kui palju piima ei taha, kalla lisaks kõige peale veel vett. Sega kergelt läbi ja joo kõrrega.
Meie oleme hakanud armastama erinevaid siirupeid - näiteks annab väga mõnusa maitse tume suhkrusiirup, vahtra- või agaavisiirup on ka hästi head.
Kui tahad totaalselt chill-out režiimi nautida, võid lisada siirupi asemel meelepärast alkoholi: näiteks Vana Tallinn sobib sinna kooslusesse ülimalt hästi ja ongi korraldatud Eesti-Kreeka sõpruskohtumine.

9 kommentaari:

Liina ütles ...

Milline äratundmisrõõm! Mul on Nescafe'ga küll ainult head seosed - ei ole nii, et lahustuv kohv on absoluutne kräpp. meil saab iga aasta enne telkimisperioodi üks purk ostetud ja no ei ole paremat hetjke ühe telgis ärkamise juures, kui lõkkel kuumaks aet vesi ja Nescafe sinna sisse.
Aga see frappe retsept kulub ka igati marjaks ära. Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis vist "Elu nagu Kreeka E" kirjeldab täpselt kogu seda lahustuva kohvi värgindust Kreekas.

Neve ütles ...

Frappe on tõesti väärt jook, parim jahutus kuumal suvepäeval. Minu lemmik on vaniljejäätisega, mmmmm...
Ma olen teinud šheikeris, järgmine kord proovin vahustada piimavahustajaga, aitäh vihje eest :)

Mari-Liis ütles ...

ma võin nüüd kapist välja tulla ja sealt kaasa võtta oma nescafé lahustuva kohvi purgi:) Aeg-ajalt tabab mind hirmus lahustuva kohvi isu, selle juured on vanaemakodus, tema Rootsi sõbranna saatis postipakiga Nescafé lahustuvat kohvi ja see oli ikka ülim!
Aga frappe peab ka järgi proovima.

Tuuli ütles ...

Oi Mari-Liis, selle kapist välja tulekuga lõid ikka täiega pahviks. Selline ülestunnistus! :)))
Tegelikult ju ongi vanad-tuttavad maitsed nii turvalised ja seetõttu täiesti eraldi kategooriast.

Pille ütles ...

Mul on ka oma mitmest Kreeka-reisist eelkõige need frappé-joomised meeles. Esimesel korral (juuli 2002, Santorini, sotsioloogiakonverents) lõi kuumus nii pahviks, et toitusin nädal aega veest ja frappé-kohvidest. Mõjus kehakaalule imeliselt :)
Aga jah, põhireegel on just see Nescafé. Kreekas müüdav on vist veidi kangem, kui meie oma - igatahes Edinburghi tuttavad lasid Kreekast Nescaféd saata, kuna olla odavam JA hoopis teise maitsega ;)

Kärt ütles ...

Töesti väga hea oli! Sellest saab minu uus lemmikjook :)

Eiliki Kumm ütles ...

Tänud meeldetuletamise eest! Eelmisel aastal avastasin, et Nescafel on valikus ka lahustuv Espresso kohv. Kasutasin frappe tegemiseks seda ja see oli väga mõnus.

Erin ütles ...

Oi, see on üks hea jook. Aga millega te piima vahustate nii, et vaht püsiks ka? Meil on kodus vaid üks kohvikannu moodi Bodumi vahustaja, aga sellega kahjuks püsivat vahtu ei saa :(

Tuuli ütles ...

Eiliki, tänud kasuliku vihje eest. Ise ei oleks taibanudki otsida ja tuleb tunnistada, et muul ajal liiga sageli lahustuva kohvi leti juurde ei satu ka :)
Erin, meil on nii piimavahuga kohvi kui ka frappé jaoks kasutusel see patareidel töötav väike pulk piimavahusti. Sellega saab väga korraliku ja püsiva vahu nii soojast piimast kui ka frappe jaoks. Püstine kitsas kõrge klaas aitab ka vahtu paremini tekitada.