13. mai 2010

Baba ganoush

... ehk seesamiseemnepasta (tahhiiniga) maitsestatud pommu.
NB! Ettevaatust, umbes sama sõltuvusttekitavate omadustega kui hummus!
Tegelikult ongi asi selles, et mu hummuse kummardamine hakkas endale ka veidi juba närvidele käima ja siis tegin väikekese vangerduse ja lülitusin baba ganoushile. Tegelikult ka üsna hummuseline, aga kikerherneste asemel on peamiseks massiandvaks koostiseks sellel roal röstitud baklažaan ehk uuemal ajal tuntud kui pommu.

Päritolult sama kant ehk Vahemereäärsed maad. Kasutatakse seda toitu määrdena ja dipina.
Valmistamiseks läheb vaja:
1 suurem pommu (500-700 grammi)
2 spl tahhiinipastat (Stockmann, Piprapood)
2-3 spl sidrunimahla
2 puruks pressitud küüslauguküünt
oliiviõli
soola ja pipart
1 tl jahvatatud vürtsköömneid (algses retseptis ei sisaldu, mina pidasin vältimatuks, maitse läks koha paika)
Esmalt alusta pommu grillimisest. Eesmärk on pommu korralikult ja täielikult ära kõrvetada. Tee esmalt pommu naha sisse väikesed täkked, muidu saad kuumutades lillakasläikiva pommi pommu asemel. Ja nüüd vali vastavalt võimalustele:
- pane pommu grillile vihasele tulele ja grilli kümmekond minutit igast küljes, et pommu oleks seest läbi küpsenud (läbiküpsenud pommu vajub peale ahjust/grillilt kokku nagu tühi kott)
- aseta ahju kuuma grillelemendi alla ja toimi samamoodi nagu eelmises punktis mainitud ja keera pommut aeg-ajalt
- ekstreemsportlastele - kuumuta pannil õli, lülita välja tuletõrjealarm ja kõrveta kuumas õlis pommut pannil ka kümmekond minutit igast küljest
- pane ahi maksimumkuumuse peale ja viska pommu ahju umbes üheks tunniks või ka veidi kauemaks.
Eelpool kirjeldet vahenditega peaksime pommust jagu saama. Lase peaosalisel veidi jahtuda, viska ta kilekotti ja lase tal seal olla ca 15 minutit. Võta kotist välja ja eemalda koor, ise imestades, kui kergelt see eemaldub. Keskendu pehmele sisule (mis ei ole kõige esteetilisema välimusega, kuid sellest me ei lase end heidutada).
Nüüd on lihtne. Lisa kõik koostisained ja alistatud pommu, sega kõik blenderis või purustajas kokku, timmi maitse endale parajaks (tahad hapumat, lisa sidrunit, tahad soolasemat, lisa soola jne)
Mikserda seni, kuni tekib ühtlane mass. See mass kalla taldrikule või kaussi ning aseta peale midagi alljärgnevast valikust:
- hakitud koriander
- hakitud petersell
- jahvatatud magus paprika
- oliivid
- oliiviõli
- jahvatatud tšillipipar
jne.
Söö pitaga, lavašiga ja millega iganes. Jäta teistele ka (seda viimast pean endale alati meelde tuletama).
Maitse muutub mõne päeva jooksul ainult paremaks.

2 kommentaari:

K. ütles ...

Tere, Tuuli!
Avastasin just Sinu blogi ja tahtsin mainida, et on ülimeeldiv, kui toidust suudetakse välja meelitada vähemalt neli elamust - seda tehes, seda süües, sellest kirjutades ja sellest lugedes... :) Loomulikult veelgi rohkem, kui Sinu retseptide järeleproovimiseks läheb (mis juhtub tõenäolisemalt hetkedel, kui pääsen kitsast ühikaköögist).
Jätka samas vaimus ja vaimukuses!
Katrin

Tuuli ütles ...

Katrin - väga vahvalt oled kogu toiduga jahmerdamise kokku võtnud ja kui suudan blogi vahendusel pakkuda rohkemat, kui konstanteerimist, et meil oli toit ja sõime selle ära ehk siis inspiratsiooni ja ideid ka teistele jagada, siis on see ainult puhas rõõm :)