12. aprill 2010

Kõrvitsa toorjuustu kook hapukoorekattega

Vürtsikas ja imeliselt hõrgult maitsev kõrvitsakook on kui viimane kummardus pikale ja kauaks meeldejäävale talvele enne varsti saabuvat rabarberihooaega.
Selle kõrvitsakoogi tegemise osas tundsin moraalset kohustust. Nimelt kavatsesin mõni aeg tagasi seda kooki teha ning sellel hetkel olid Tallinnast kõrvitsad müügilt kadunud ning kõrvitsakoogi idee vormus hoopis virsikukoogiks. Samas kuuldi minu kõrvitsamuret ning mõne aja pärast tõi Tiina mulle ahjus küpsetatud, püreestatud ja sügavkülmutatud kõrvitsa püreed, kõrvits jälle suureks kasvatatud Katrini ema poolt. Seega peaks selle imeliselt maitsvana väljakukkunud koogi saamisloos tänud teele saatma nii Katrini emale ja ka Tiinale. Tänud!


Koogi retsept mõlkus meeles juba ammu ning pärit on see algselt SIIT.
Mõned muudatused sai töö käigus tehtud ja minu versioon sai selline:
Põhi
150 grammi purustatud Digestive küpsiseid
50 grammi võid
0,5 dl demerara suhkrut
1 tl jahvatatud ingverit
Purusta küpsised, sega sulavõiga, suhkruga ja ingveriga ning suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhjale. Küpseta umbes 8 minutit 180 kraadi juures.
Täidis
3 dl ahjus küpsetatud ja püreeritud kõrvitsat
3 dl suhkrut (mina panin demerarat ja tavalist pooleks)
300 grammi toorjuustu (2 pk Farmi toorjuustu sobib hästi)
3 muna
2 dl vahukoort
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni (võib ka jahvatatud muskaadiga asendada)
3 spl tärklist
1 väike pudel Ruf'i mõrumandliessentsi (võib ka ära jätta)
Vahusta toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad, kõrvitsapüree, kaneel ja kardemon ning tärklis. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult kõrvitsasegu hulka. Kalla eelküpsetatud põhjale ja pane ahju 180 kraadi juurde küpsema. Küpsemisaeg peaks olema vähemalt 45 minutit, minul kulus tund ära. Kui kook hakkab liiga kiiresti pruunistuma, alanda kuumust. Liiga vara ahjus välja võetud kook võib olla seest liiga vedel.
Kate
200 gr hapukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
Sega katteained, lisa küpsetatud koogile ning pane kook veel umbes viieks minutiks ahju.
Lase koogil enne lahtilõikamist veidi jahtuda.
Kõik testgrupis osalenud lasid kuuldavale tunnustus- ja vaimustushüüdeid, nii et tasub proovida, et kõrvitsa kasutusvõimalusi jälle avardada.

4 kommentaari:

Kärt ütles ...

Tere! Vahukoort pole kodus, aga on veel toorjuustu, kas asendada võib ja kuidas?

Tuuli ütles ...

Kärt - vahukoore asemel võib lihtsalt toorjuustu kogust suurendada küll. Või kui tahta veidi pehmemat vahekihti, siis sobib ka hapukoorega veidi toorjuustu vedeldada ehk siis hapukoor vahukoore asemel kasutusele võtta. Sobivad mõlemad variandid :)

merit ütles ...

Mina tegin ka ilma vahukooreta ja suhkrut panin ka 1 dl vähem. Tuli piisavalt magus ja väga mõnus kook. Vahukoore asendasin lisatoorjuustuga (kokku ca 600g).

Tuuli ütles ...

Merit, väga nutikad asendused. Eks tegelikult olegi igal perenaisel oma kavalad nipid, kuidas tema kook kõige-kõige parem saab :) Tänud jagamast oma nippe!