21. aprill 2010

Hummus

Grillihooaja saabumisega seoses on igasugu võided-määrded jälle päevakorras. Hea suupistelauale pista ja grilliroogade kõrvale ampsata. Hummus on üks neist, mis suvisele lauale hästi sobib.

Hummuse nimi pärineb araabia keelest ning roog on pärit Kesk-Aasiast.
See on üks äraütlemata mõnus toit, mis kuulub kindlasti mezze (suupistelaud) roogade nimekirja erinevates Kesk-Aasia ja Ida-Vahemere riikides. Retsepte on seetõttu ringlemas päris hulganiselt ja umbes pooled neist väidavad, et täpselt see on õige ja autentne :)
Hummuse tuuma joonistavad välja kikerherned ja tahini ehk seesamiseemne pasta, lisatakse veel sidrunimahla, küüslauku, oliivõli ja erinevaid maitseaineid.
Minu hummuse retsept on selline:
400 grammine purk kikerherneid
2 küüslauguküünt purustatuna
3 spl tahinit (Piprapoes täitsa olemas)
3-4 spl sidrunimahla
1/4 tl jahvatatud vürtsköömneid (cround cumin)
oliiviõli
soola, pipart
Kurna kikerherned ja püreesta koos küüslauguga. Lisa tahini ja sega kikerherne pasta hulka. Siis lisa sidrunimahl, vürtsköömned, sool ja pipar. Võid lisada ka oliiviõli, kui tahad kreemjamat tulemust. Timmi maitse endale parajaks lisades soovi korral kõiki maitseid juurde. Hummuse peale puista värskelt hakitud koriandrit või peterselli. Kalla peale ka korralik sorts oliiviõli.


Serveeri ja söö koos soojendatud pita leivaga.

14 kommentaari:

Ragne ütles ...

oi sa oled oma blogi värskendanud. väga lahe - peaks ka selle ette võtma...

eile just ostsin kaupmehest kikerherneid(väheseid kohti Pärnus, kus neid müüakse), et hummust teha. Väärt kraam see hummus ikka

Liina ütles ...

Ma vist kusagil juba kiitsin, et Lasnaka Prisma on väga tubliks hakanud - müügil oli nii kikerherned kui ka viinamarjalehed.
Aga hummus on selline kraam, mida ma võiks alati ja igal pool süüa. vahepeal kadus mul tahhiinipasta ära (ei tea, kuhu?), aga homme käin piprapoest läbi ja jätkan jälle hummuse lainel. Ilmselt on hummus mu DNA-sse kirjutet :-P

tiguteek ütles ...

lisaks hummusele on tarama õige hea asi :)

Tuuli ütles ...

Nõustun täiesti taramasalata kiitusega (kreekas käies söön alati piinlikust tekitavates kogustes), aga vat selle koostisosade leidmise osas olen küll jänni jäänud. Kas seda nn fish roe'd kusagil meil ka saadaval on?

Liina ütles ...

Kristel siin muudkui ajab inimesi taramaga õhevile, räägib, et saab tellida reatonilt, aga ei miskit. Mul ka tarama-neelud käivad.

Anonüümne ütles ...

Valmis taramat saab tellida Mercilt, aga kefalo marja (gray mullet) meil tõepoolest saada pole, millest seda õiget taramat tehakse. Aga asendada saab ju tursa, lutsu ja karpkala marjaga!

Kristel

Elize O. ütles ...

Tere!
Kas keegi oskab ehk aidata, kust Tartus võiks kikerhernest leida ning tahhiinipastat?

Ette tänades, Liis.

Tuuli ütles ...

Liis - Tartus peaks olema kikerhernest ja tahhiinit loodetavasti Prismas (ise ostan just Prismast ja oletan, et valik on Tartus ka sama). Alati aitab ka umami.ee valik. Kaubamaja Toidumaailmas Tallinnas on ka neid kindlasti saada, Tartu osas eeldan, et võiks olla, aga kindlalt ei julge väita.

Anonüümne ütles ...

Rimi poeketil on kikerherned täitsa olemas :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne, see on üsna vana postitus, seetõttu on info veidike aegunud. Nüüd, sellest sügisest alates, on tõepoolest kikerherned ilusti olemas ka Rimis

Sandra ütles ...

Annaks tahinit millegi käepärasemaga asendada?

Tuuli ütles ...

Sandra, tahini asendamiseks sobib hästi näiteks maapähklivõi. Või näiteks ka päevalilleseemnevõie, mida olen ökopoodides müügil näinud. Kõik pähklist ja seemnetest võided ajavad asja ilusti ära :)

Anonüümne ütles ...

Tahini on jahvatatud seesamiseemned, nii et võib ise jahvatada. Ei pea mingi pasta olema, vaid sobib jahuna väga hästi ja osades retseptides ongi nii.

Tuuli ütles ...

Anonüümne, tänud hea soovituse eest. Kindlasti võib ka jahvatatud seesamiseemneid proovida. Mulle endale meeldib hästi just see tahini kreemisus ja õlisus (tavaliselt kallan veidi tahini peale tekkinud õli ka hummusele lisaks)