18. aprill 2010

Bolani ehk kartuli-koriandri täidisega leib

Bolani e kachaloo on päris taaskord Afgaani köögist (nagu ka minu viimase aja üks vahvamaid avastusi ehk koriandri-mündi tšatni) ja tegemist on ülimõnusa tõhusa ampsuga, kus figureerib ka eesti köögi alustala ja peategelane kartul. Bolani on siis kartuli, koriandri ja rohelise sibulaga täidetud leib (i.k. bread, meie mõistes küll pigem sai või pirukas).

Tegemine liiga kaelamurdev katsumus ei ole :)
Vaja läheb taina jaoks:
6-7 dl jahu
2 dl toatemperatuuril vett
1 tl soola
1 spl oliiviõli
Selle etapi võib ka vahele jätta ja kasutada valmis tortillasid.
Täidise jaoks:
2 keskmise suurusega keedetud kartulit
1 dl hakitud värsket koriandrit
1 dl hakitud värsket rohelist sibulat (sh valged osad)
2 spl oliiviõli
1 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart
Praadimiseks õli.
Tainas tee nii, et sega jahu soolaga ja lisa vähehaaval vesi ning õli. Sõtku seni, kuni formeerub korralik tainapall (jahu ja vee kogus võib veidi varieeruda, kuna jahud on erinevad. Välja peab tulema tugeva struktuuriga tihke tainas, mida saab samas sõrmedega vajutada ehk siis mitte ka liiga kuiv-kõva). Sõtku saadud tainast 10 minutit (minul aitas sellest etapist üle saada tubli köögiabiline, kes vihaselt urisedes tainapalli nõutud aja mudis), pane siis kaussi räti alla umbes tunniks "kosuma". Tainas peaks tulema üsna tihke olemisega.
Täidise jaoks keeda kartulid, lase veidi jahtuda, koori ja suru kahvliga puruks. Sega juurde hakitud koriander ja roheline sibul, õli. Maitsesta soola ja pipraga.
Vormi tainast jahusel tööpinnal keskmise õuna suurused pallid ning rulli need õhukeseks ja umbes tortilla suuruseks. Aseta ühele poolele täidis ning keera tainas poolkuu kujuliselt kokku. Suru ääred kahvliga kokku.

Kuumuta pannil hea sorts õli ning prae bolanisid mõlemalt poolt, kuni kuldpruuni krõbeda kooriku tekkimiseni.
Süüa võib neid nii soojalt kui külmalt. Juurde sobib hästi jogurtikaste (nt tzatziki tüüpi kaste).
Ja peale bolaniga maiustamist jääb mul üle vaid küsida, miks meie kodune köök kartulisse nii vaimuvaeselt suhtunud on?!

10 kommentaari:

Liina ütles ...

Neid bolanisid pean ma raudselt tegema!
Ilus uus template muide :-)

Piret ütles ...

Väga hea muutus ja muidugi ka ahvatlevad bolanid :)

Tuuli ütles ...

Bolanid jäävad meil kindlasti püsimenüüsse. Jube mõnus amps oli. Suvel teen nii, et küpsetan enne valmis ja siis on hea grilli peal soojaks lasta. Oma peaga poleks vist kartulit ja koriandrit kokku taibanudki miksida. Kooslus täiesti suurepärane, selgus nüüd.
Uus blogi skini tingis kevadiste meeleolude pealetung. Tahaks õhku ja vabadust ja ruumi :)

Mari-Liis ütles ...

Väga kena kevadine värske look blogil :)Need bolanid tunduvad küll väga mõnusad olevat. Ausalt öeldes minu jaoks täiesti uus asi.

Tuuli ütles ...

Kusjuures kas kellegil on kogemusi (Liinal vist on ehk siis ise küsin-ise vastan voor) blogi ümbertõstmisega. Ma piilusin ka igasuguseid vähem levinud ilusaid blogide skine ja tõmbasin neid alla, aga kui see ei ole bloggeri etteantud valik, siis lõi kogu materjali jubedalt segamini, nii et lõpuks lõik ikka käega ja võtsin ühe suhteliselt levinud tavapärase template'i (mis tegelikult ilus oma lihtsuses). No lihtsalt ei viitsi hullult käsitööd teha ja kogu materjali ümber nokkima hakata.

Mari-Liis ütles ...

ma ka vahepeal suure hurraaga muutsin blogi välimust uue template'ga ja ikka nii sassi läks kõik,et täitsa lootusetu tundus. Ma ei ole mingi html-guru ka, et oskaksin käsitsi kõiki koode ja igasugu märke sisestada. Nii jäigi nagu on ja las ta siis olla.

Liina ütles ...

Mul pole muud kogemust, kui et kirjutasin selle html-i nõutud kohta ja kõik oli ok. Blogger hoiatas küll, et osa asju võib kaotsi minna, aga midagi hullu siiski ei juhtunud.
Kust sa selle template võtsid? Ma sain enda oma Deluxe Templates'ist, see teebki vist spets Bloggeri jaoks asju.

Tuuli ütles ...

Proovisin paarist kohast tõmmata. Kõik kirjade järgi Bloggerile kõlbulikud. Võib-olla mul lihtsalt liiga palju sodi blogisse kokku krahmatud, mis enam normaalselt ümber ei paigutu.
Eks kunagi, kui aega veidi rohkema ja ei pea jalaga last endast/arvutist eemale lükkama, proovin uuesti. Tol hetkel tundus liiga aega- ja vaevanõudev kogu see iluihalus olevat.

Mari-Liis ütles ...

Väga maitsvad pirukad, Tuuli. Isegi minu mees (kes ei söö muidu ei pirukaid ega kartulit, küll aga koriandrit) kiitis. Jahtunult olid isegi paremad, siis tuli mu meelest koriandri maitse rohkem esile. ma tegin küll OM retsepti järgi, sest ajakiri oli köögis käepärasem kui arvuti, aga vist suurt vahet neis pole.Sibula asemel läks murulauk (sulle teadaolevatel põhjustel:)).
Ma veel kiidaks seda pirukatainast, lihtne teha ja hästi rullitav-vormitav.
Ühesõnaga- lähevad raudselt kordamisele.

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - oi kui tore, et maitses. Ma ise olin samuti tulemusest positiivselt üllatunud ning meil ka korduvmenüüsse need lülitatud.
Ja ikkagi ei saa ma aru, miks eestlased kartuli kasutamist peavad teiste rahvaste köökidest kaemas käima, kui tegelikult peaks vastupidi olema :)