23. märts 2010

Virsiku-toorjuustu kook hapukoorekattega

Kõik algas sellest, et juba paar nädalat oli mul plaanis teha üht kõrvitsa-toorjuustu kooki. Ootamatult olid müügist ära kadunud kõrvitsad. Kodused kõrvitsavarud ka juba ammuilma ära söödud. Andsin alla, tegin veidi plaanid ümber ja selle tulemusena sündis vahuse täidisega mõnusalt mahlane virsikukook.
Tegemise käigus muutsin algset retsepti sedavõrd, et viidata ei olegi nagu mõtet.
Hapukoorekatet sellisel kujul proovisin esimest korda ning see on mõnus ning lihtne võimalus koogile väikest lisaväärtust anda. Ilus näeb välja ka valge pealiskiht vanilli mustade täpikestega :)
Samuti katsetasin esimest korda koogi põhjas kasutada Kalevi õuna-klii küpsiseid ja need jäävad väga maitsvad on hapuka lisanüansiga. Täiesti arvestatav vaheldus Digestive küpsiste põhjale.


Koogi põhi:
1 pk Kalevi õuna-klii küpsiseid
50 grammi sulavõid

Täidis:
1 suur purk virsikukompotti
3 pk ehk 450 grammi (Farmi) toorjuustu
3 muna
3 spl tärklist
1 sidruni mahl
1 dl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl riivitud muskaati

Kate:
250 grammi hapukoort
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut


Purusta kliiküpsised köögikombainis ja sega sulavõiga. Suru lahtikäiva vormi põhjale.
Täidise jaoks võta virsikukompotist välja virsikud ja püreesta need saumikseriga (vedelikku ära pane, muidu läheb liiga vedelaks). Vahusta teises kausis toorjuust suhkruga, lisa ükshaaval munad ja sidrunimahl. Sega tärklis kaneeli ja muskaadiga ning lisa muna-toorjuustu segule.
Kalla täidis põhjale ja küpseta 175 kraadises ahjus ca 1 tund.
Küpsemise ajal valmista kate ehk sega hapukoor suhkru ja vanillisuhkruga.
Võta kook ahjust ning kalla peale hapukoorekate. Pane ahju tagasi ja küpseta veel 5-10 minutit.
Peale ahjust väljavõtmist pane vähemalt 3 tunniks kuni üleöö külma.

12 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Jälle nii huvitav kook. Kõrvits on tõesti kauplustest kadunud. Mina sain viimati Nõmme turult seda kõrvitsaorsoto tarbeks.

Mari-Liis ütles ...

see kohe kutsub järele proovima.
ma muidu nende õuna-klii küpsiste suur austaja ei ole (no ütleme ausalt, et üldse ei maitse), aga niimoodi võiga tordipõhjaks tehtuna võib täitsa ok olla.

Liisi ütles ...

Väga ahvatlev näeb välja :P

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - meil jälle needsamad küpsised noorima poja lemmikud. Käib aeg-ajalt selle kapi peale näitamas, kus neid hoian. Nii et varu kogu aeg kapis olemas :)

Ragne ütles ...

nii ilusa värvusega koogike. Need klii küpsised on ka minu ühed lemmikud;)

Mariann ütles ...

Mul tuli soov seda kõrvitsaga proovida. Tuleb vist sügiseni oodata :)

Tuuli ütles ...

Mariann - ma ka ei jäta jonni ja kui kõrvitsa kätte saan, siis proovin kindlasti selle variandi ka ära. Mul lihtsalt kõrvits täielik lemmik, olgu siis soolane või magus kõrvitsatoit :)

Mari-Liis ütles ...

Tulen just Balti jaama turult, seal ühel onul oli kõrvits täitsa olemas

Tuuli ütles ...

MAri-Liis - tänud info eest. Mulle eile just osutati kõrvitsa abi, nii et see mure nüüd murtud. Keskturul oli ka eile kõrvits olemas ja Prismas ka. Nii et kriis on lõppenud :)

maiasmokk ütles ...

Sain ka kunagi maitsta taolist kooki, aga täidises olid veel mooniseemned. Taevalik! Küsisin retsepti, seda keelduti mulle andmast, aga hiljem sain teada, et koogis oli kompotivirsik. Minumeelest see teebki koogi nii hõrguks. Olen otsinud selle koogi retsepti siit-sealt, nüüd lõpuks leidsin. Aitäh!

Tuuli ütles ...

Maiasmokk - mooniseemned selles koogis võivad küll väga hõrgud olla. Anna siis teada, kas see kooslus õigustas ootusi :) Mulle meeldis just see mahlasus, mis koogi hästi mõnusaks ja nauditavaks muudab.

rebane ütles ...

Kui suurele koogivormile need kogused on mõeldud?

Aitäh!

Kristi