31. märts 2010

Sidrunikook. Meie pere lemmik.

Pean alustama sellest, et tegelikult oli mul sidruni- või ka pisarakoogi retsept kõikide nende retseptide hulgas juba olemas, mida ühe portsuna kokku tõstsin oma blogiga avalikuse ette tulles. Kuna pilt oli kehvakene, siis pildistasime auväärse koogi ümber ja selle värske postitusega parandan tema positsiooni teiste kookide reas.


Siinkohal peangi märkima, et tegu ei ole mingi tavalise koogiga. See on meie pere koogikuningas juba viimased 10 aastat. Lapsed on tellinud korduvalt seda kooki oma sünnipäevalauale nii nagu ka sõbrad on tellinud korduvalt just seda kooki, kui küsin, mida kaasa võtta või mida pakkuda. Pildile jäädvustatud kook söödi ära pea samal õhtul.

Aimu sain sellest suurepärasest küpsetisest oma armsa tädi Aino juures, kui Tartus koolis käies tema juures ööbisin. Sealt jäi meelde see kooslus, retsepti ei taibanud samas küsida. Kodus leidsin Kaarina Roinineni raamatust tuttava koogi pildi, millel nimeks Ameerika sidrunikook. Kusjuures kook on tõesti üle maailma kuulus - mu elukaaslane viis kord seda kooki oma sünnipäeval töö juurde, kus ühe Austraalia päritolu töökaaslase silm oli särama löönud, kuna tema Mum olevat kodus sama kooki teinud :)

Siin pildil on tähelepanelikul vaatamisel näha, miks selle koogi teine nimi on pisarakook.

Panen siia selle retsepti, mille leidsin Kaarina Roinineni raamatust "Parimad kodused küpsetised", kuid tegelikult teen seda ise sageli valmis muretaina põhjale ehk siis põhja tegemine jääb ära (Hagari 500 grammine sobib selleks koguseks parasjagu).
Kui teed valmis muretainast, siis mulju lihtsalt valmis muretainas kas koogivormi põhja ja seintele. Võid teha ka plaadikoogina, kusjuures täidis on parasjagu nii paks, et ei valgu kuskile s.t. võib suure plaadi keskele teha väiksema koogi. Vaatamata sellele, et kolmekihiline kook näeb välja selline, nagu oleks hullult keeruline, tegelikult teeb selle valmis üsna lihtsa vaevaga.
NB! Lõika kooki märja noaga (tee uuesti märjaks peale iga lõikamist), muidu räbustab pealmise kihi inetult ära
Retsept ise on järgmine:
Põhi
100 g võid, 2½ dl nisujahu, 2 spl suhkrut, ½ tl küpsetuspulbrit, 2 spl vett
Täidis
1½ dl vett, 1½ dl suhkrut, 2 spl nisujahu, 25 g margariini või võid, 1 sidruni mahl ja riivitud koor, 4 munakollast
Besee
4 munavalget, 1½ dl suhkrut

Põhja jaoks sega pehme rasvaine käsitsi ülejäänud ainetega.
Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks.
Vooderda 24-26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt taignaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema.
Torka taigen kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures ahju allosas.
Täidise jaoks mõõda ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama.


Segu peaks olema umbes sellise paksuse ja konsistentsiga

Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks.
NB! Suhkur lisa alles siis, kui muna on vahus, mitte vahustamise alguses. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee kisselli peale. Minule meeldib lusikaga tõmmata beseele väikesed tipud, siis näeb kook kelmikam välja.
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.
Kook maitseb kõige paremini kohe peale jahtumist.

52 kommentaari:

Liisi ütles ...

Üks minu lemmikutest ka. Eriti armsad on peale tekkivad pisarad.

Maarja ütles ...

Ma sõin seda kunagi väikese tüdrukuna Tartus oma ema ülikoolisõbra juures. Sellest ajast see mu üks raudne lemmik olnud.
Ja retsept on täpselt sama, mis tol ajal.

Tuuli ütles ...

Koogi jäljed viivad Tartusse, ka minu esimene tutvus pisarakoogiga pärineb sealt tädi Aino juurest :)))
Olen proovinud vahel ka vähe tootearendust teha (mooniseemned, rabarber, whatever) ja tuleb tunnistada, et täiust ei ole võimalk täiustada. Seega olen ikka tagasi pöördunud algse retsepti juurde.

Mari-Liis ütles ...

jaa, ma just mõtlesin, et sul ju oli see lemon-meringue cake siin, ma teen ka nüüd tükk aega seda kooki sinult (tead-küll-kust) saadud retsepti järgi,olen ta isegi ära bloginud http://rheum-rhaponticum.blogspot.com/2009/06/sidrunikook.html
Mulle meeldib see vana pilt ka väga:)

Tuuli ütles ...

Mari-Liis - vanal pildil oli koogi kogus lihtsalt liiga väike. Selliseid tükke kulub tavaliselt 3 tk vähemalt ühele inimesele, nagu elu on näidanud :)))

Tullia ütles ...

Maitsev!

Eva P. ütles ...

Raporteerin, et kook sai järele proovitud ja tõesti on maitsev, läheb kordamisele!

Tuuli ütles ...

Minu meelest on see kook ka kategooriast "sõltuvust tekitav"
Ise oleme sõltlased juba mõnda aega :)

Maarja ütles ...

ma homme teen seda kooki ja just võrdlesin me retseptid üle, suht samad :)

Anonüümne ütles ...

Mina olen Sinu lehe nii ära salvestanud, et alati hüppab selle sidrunikoogi lehelt lahti. Nii kaua hüppas kui otustasin, et peab ära siis ka ikka proovima. Väga hea kook! Lihtsad komponendid ja super tulemus, ei midagi keerulist. Aja kokkuhoiu mõttes tegin valmis taignaga. Aitähh hea retsepti eest :)!
Teine Tuuli ehk Tults

Tuuli ütles ...

Teine Tuuli ehk Tults :) Levitan siin veidi sõltuvust, aga eks see kook meie püsimenüüsse on ka just sellepärast jäänud, et lihtsate ja kättesaadavate vahendite abil saab nii suurepärase lõpptulemuse. Tore, et jäid lõpptulemusega rahule!

Anonüümne ütles ...

Huvitav, lasin küll tunnike jahtuda enne lõikamist, aga mul tuli taldriku põhja vedelik, kas siis sellest sidrunikihist või siis rasv? Kui äkki pintseldada põhi munavalgega, kas siis äkki see sidrunikiht ei lammutaks põhja ära. Põhi kippus ka tõstmisel lagunema.

Tuuli ütles ...

Anonüümne - see sidrunikiht kipub vahel veidi "lekkima" küll (selline veidi hapu vedelik valgub koogi alla). Eks see sõltub alati ka mitmest erinevast muutujast, kui tihe või vedel vahekiht tuleb (sidrunite ja munade suurused ju varieeruvad). Aga põhjakihi pintseldamist munavalgega võid küll proovida. Siis peaks jääma aluskiht meeldivalt krõbe ja mahlane sidrunikiht ei leota põhja läbi.
Loodan, et veidi vedel vahekiht koogi nautimist väga ära ei rikkunud :)

Anonüümne ütles ...

Jah, muidugi. Mul oli vist suur sidrun ja seega panin jahu ka 3 sl. Kook näeb väga kaunis välja;) suhkrukogust vähendan teinekord, aga teen kindlasti veel;)

Et endal meelest ei läheks... ütles ...

Tegin seda kooki emadepäevaks ja tuleb tunnistada ,et päris hea kook tuli (üldjuhul ma ei ole ei sidruni- ega ka beseekoogi sõber). Ka minul tuli seda vedelikku välja, kui lõikasin koogi lahti, kuid ega see ei seganud. Äkki järgmine kord küpsetan törtsu kauem näiteks.
Minu katsetus igatahes siin: http://mingimango.blogspot.com/2011/05/sidruni-beseekook.html

Ja aitäh retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Et endal meelest ... - igati täisvereline sidrunikook on välja tulnud ja tore, et maitses. See lisaboonusena aeg-ajalt tekkiv vedelik on ka minu jaoks mõistatus. Senini ei ole veel aru saanud, miks see vahel tekib. Õnneks ei kahjusta see mingilgi määral kooki ennast ja söömata ei ole kook küll kordagi jäänud :)

Kati ütles ...

Tegin täna õhtu seda kooki. Supper kook tuli välja! Meie pere sai veel ühe lemmiku juurde.
Koguseid ei muutnud ja vedelik koogi põhja ei tekkinud. Sain ka paar pisarat koogi peale. Millest need tekivad? Kas peab rohkem suhkrut olema? Või kauem jahtuma?

Tuuli ütles ...

Kati - no üks sidrunikoogi sõltlane jälle juures :) Pisarad tekivad suhkrust, mis niimoodi munavalgebesee pinnale imbub ja olen täheldanud, et käige parem pisarasaak on siis, kui temperatuurierinevused suured (näiteks kui viin koogi jahedasse jahtuma)

Tuuli ütles ...

Lihtne teha ja väga hea tulemus. Sidruniga küpsetised on alati mu lemmikud olnud.
Aitäh idee ja retsepti eest!

Merit ütles ...

Kas aineid tuleks võtta kahekordne kogus, kui tahta tervet ahjuplaaditäit kooki, või saab siis liiga palju?

Tuuli ütles ...

Merit - ahjuplaadi jaoks on kahekordne kogus paras. Või kui väga paksu ja rikkalikku kooki ei taha, siis aitab ka 1,5-ga korrutamisest.

Anonüümne ütles ...

nuuks-nuuks, mis teha, et munavalged ka ilma mikserita vahtu saaks:(

Tuuli ütles ...

Anonüümne - kui vispel kodus leidub, siis vanal heal käsitsi vahustamise meetodil on ka lootust munad vahtu saada. Kannatust tuleb ainult korralikult varuda :)

laurastrandberg ütles ...

See oli tõesti haruldaselt hea.. :)

Tuuli ütles ...

Laura - tõeliselt vahva, et meie ammune lemmikkook suudab jätkuvalt muljet avaldada :)

Anonüümne ütles ...

Tegin ka seda kooki täna. Lugesin küll kommentaare aga sellegipoolest ootused väga suured polnud :D Ennegi pettuma pidanud kõrgelt kiidetud kooki tehes :(

Aga see kook oli küll väga hea! Pisike tükike on ainult alles ja mul on tunne, et varsti pole sedagi...
Igatahes läheb see kindlasti kordamisele :)

Tuuli ütles ...

Anonüümne - no väga vahva, et vaatamata ettevaatlikule eelhäälestusele kook positiivselt üllatada suutis :) Kusjuures olen ka ise igasuguste haipide suhtes pigem kahtlev ja kõhklev ;)

Käthlin ütles ...

Väga hea kook! See on nüüdki meie pere lemmik! Minu tehtud - http://minutehtudkoogid.blogspot.com/2012/11/sidrunikook.html

Lihtsalt supper kook!

Tuuli ütles ...

Käthlin - no väga superluks on see teie pere versioon sidrunikoogist. Ja vahva, et sõltlaste ring aina laieneb :)

Tiiu Kilk ütles ...

Sattusin juba Kanadas elades sellest koogist sõltuvusse. Millegipärast olin aga arvamusel, et ise tegemiseks on see kindlasti liiga keeruline, aga tänu sellele retseptile sain jälle kord oma lemmikkooki maitsta. Väga hea kook tuli, suur aitäh retsepti eest!:)

Tuuli ütles ...

Tiiu - pole tänud väärt! Hästi tore, et sõltuvust tekitanud kook lõpuks ka üsna lihtsa tegevuskäiguga üllatas. Selle koogi rahvusvahelisus ja piiriülesus on muidugi imetlusväärne :)

Anonüümne ütles ...

järgmine kord panen rohkem sidrunimahla ja vähem suhkrut. üle ühe tüki kahjuks ei suutnud süüa... muidu igati tore kook

Anonüümne ütles ...

Suurepärane kook mis tekitab kohe sõltuvuse. Olen sunnitud seda tegema juba üle päeva :) Aitäh, aitäh!

Triin

Tuuli ütles ...

Triin - teame hästi seda sõltuvust. Lapsed kasvavad, aastad lähevad, aga sidrunikook on ikka pildil :)

Anonüümne ütles ...

Olen seda maitsat saanud ja see on imeline.....
Tahaksin ise ka teha,kuid mul küsimus,kui teha 26cm läbimõõduga vormile,kui palju 500g vamis muretaignast sinna kulub?Tänades ette,Triinu

Tuuli ütles ...

Triinu, kui koogipõhja servad teha kõrgemad ja põhi ise ka korraliku paksusega, siis peaks kogu 500 g ilusti ära kuluma. Mulle endale meeldib hästi õhukese põhjaga variant, siis jääb veidikene tainast vahel üle ka. Aga umbes niipalju ehk 500 g võiks põhja peale arvestada küll.

ilse ütles ...

Minul jälle oma tavapärane küsimus :) Millise läbimõõduga vormi Sa kasutasid retseptis antud kogustest koogi küpsetamisel ?

Tuuli ütles ...

Ilse, selle koogi jaoks sobib selline klassikaline 24-26 cm läbimõõduga vorm. Ja kui võtta kahekordne kogus, saab ahjuplaaditäie. Panen selle täienduse retsepti ka lisaks.

lepapoiss ütles ...

Niih, oli kuidagi palju sidrunit kogunenud kappi... Ja tõesti, õnnestus esimesel katsel. Sidrun oli muidugi topeltsuur, v-o natuke sellest ka kisselli vedelam olek, aga muidu väga hea.

LN ütles ...

Olen 2 korda juba proovinud ja imehästi õnnestunud!

Tõeliselt suussulav kook, lemmik <3

Tuuli ütles ...

LN, tere tulemast klubisse! Hästi tore, et meeldis ja sel koogil on, tõepoolest, sõltuvust tekitavad omadused :)

Leenu ütles ...

Ma olen seda kooki kaks korda teinud, kuid mul tuleb alati vedelik sidrunikreemi ja besee vahele. Samuti tundub mulle, et besee töbub kokku natuke peal, et ta ei jää ühtlane, vaid ühte äärde tuleb auk/avaus. Ma olen korduvalt möelnud, et äkki teen midagi valesti. Muidu on väga hea kook, mulle väga maitseb, kahjuks kaaslane on väga sokolaadimaias :)

Tuuli ütles ...

Leenu, vesiseks võib kook muutuda kahel põhjusel – liiga pikk vahekihi kuumutamine või siis liiga palju hapet. Mõlemad lagundavad tärklise toimel kalgendunud massi.
Võid proovida vahekihti teha nii, et sega täidiseained ca poole veekogusega, mis on külm. Ülejäänud vesi kuumuta keemiseni ning sega juurde. Aseta segu keskmisele kuumusele ning pidevalt segades kuumuta keemiseni. Alanda KOHE kuumus madalani ning kuumuta täpselt minut aega ja tõsta siis segu pliidilt.
Samuti jahuta tainas peale eelküpsetamist enne, kui vahekihi peale asetad.
Äkki selline täppistöö aitab vältida koogi vesiseks muutumist

Anonüümne ütles ...

Hei!
Palun algajale veel näpunäiteid - kirjas on, et "Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks." ja siis edasi, et vaht peale ja 10 minutit ahjus.
Küsin - kas kissell koogipõhjal on senikaua ahjus, kuni vahustan munavalgeid või seisab ahjust väljas?

Tänud kiire vastuse eest, hakkan varsti tegema :)

Tuuli ütles ...

Kahjuks olin eile õhtul väljas ja vastan alles järgmisel hommikul. Loodetavasti tuli koogitegu ikka välja :) Aga vastuseks niipalju: munavalgete vahustamisega võib alata juba sel ajal, kui koogipõhi ahjus küpseb ja siis tuleb korraga lisada nii sidrunikreem kui ka munavalgevaht koogi peale. JA siis uuesti ahju.

Anonüümne ütles ...

Hei,

Tuuli, Su blogi on suurepärane!
See pole esimene retsept, mille Su lehelt olen maha piilunud.
Mis puutub sidrunikooki, siis maitse on v6rratu. Veel parem saaks ainult, kui suhkrut veidi vähem lisada :)

Tuuli ütles ...

Sidrunikook kipub olema küll ajatu klassik, mille peale võib alati kindel olla. Vähem suhkrut on ka kindlasti hea mõte :) Eks igaüks saabki enda jaoks selle kõige-kõigema maitse parajaks timmida

Esitlusgraafika Teele ütles ...

Selline küsimus, et kui vorm on 28cm läbimõõduga, kas siis oleks nt 1,5 kogust tarvis või jääb paljuks? :)

Tuuli ütles ...

Teele, võib teha nii 1,5-kordse kogusega (põhi tuleb niikuinii enne läbi küpsetada) või siis ka õhem kook ühekordse koguseda. Sõltub, palju sööjaid on. Aga ühekordne kogus peaks ka selle vormi ikkagi ära täitma ja kook jääb veidi õhem lihtsalt

Esitlusgraafika Teele ütles ...

Nii, tegin pühap. siis oma 28cm vormiga sama koguse. koguse poolest oli kõik väga ok. Minu pisarakook tuli ilma pisarateta, tean ise, mida parandada järgmine kord :) ka minu maitsele oli kook tiba magus, aga seda tean järgmine kord siis vähemaks võtta. Üldjoontes oli kooki lihtne teha ja maitse ka väga hea. Kindlasti tasuks katsetada marjadega, pole enam sama kook, aga ka kindlasti väga huvitav. Aitäh retsepti eest! :)

Ave N. ütles ...

Miks ma varem sellest koogist midagi ei teadnud :-) fantastiline maitsekooslus. Tegin seda eile oma pisibeebi sünnipäevaks, no loomulikult, et ise ja pere selle ära süüa saaks. Kindlasti meie uus lemmik. Muutsin nii palju, et mingi osa lisasin põhja tegemiseks täistera nisujahu ning munavalge sisse lisasin tibakene sidrunihapet. Minul tulid kaunid pisarad beseekattele. Nii väljanägemikne kui maitse oli võrratu!

Tuuli ütles ...

Ave, teretulemast sõltlaste klubisse :) Tuleb vist suurelt ja punaselt märge retseptile juurde lisada, et kipub väga kergelt sõltuvuseks saama. Täisteranisujahu on väga mõistlik lisak. Natuke tervislikumaks tuunimine on alati teretulnud.