12. märts 2010

Õunakook väikese saladusega

Õunakoogid on võrratud! Ilma nendega oleks maailm märkimisväärselt vaesem. See, siintoodud retsept on väga lihtne ja mõnus õunakook, kus lisaks tavapärasele õun-kaneel kooslusele on koogi sisse peidetud veel martsipan, mis muudab koogi eriti nauditavaks ja hõrguks.


Koogi idee on algselt pärit Kaarina Roinineni raamatust "Parimad kodused küpsetised".
Koogi valmistamise jaoks on vaja:
100 grammi võid
3 dl jahu
2 spl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
ca 0,75 dl koort või piima (kui on vaja tainast veidi vedeldada)
ca 100 grammi martsipanimassi
3-4 haput õuna
kaneeli, (demerara vm pruuni)suhkrut.


Sega pehme või suhkruga ja kuivainetega, lisa koor ja sega niipalju, et ained ühtlustuvad. Suru tainas 24-26 cm vormi. Rulli martsipanimass vormi põhja suuruseks ja aseta taina peale. Aseta tainas ja martsipan vahepeal külma.
Lõika õunadest viilud ja lao vormi. Puista peale suhkrut (mina sabistasin demerara suhkruga üle, annab mõnusa karamellise maitse) ja kaneeli.
Küpseta ahjus ca 30 minutit 200 kraadi juures.
Serveeri kohe kuumalt - sulanud martsipan on väga mõnus ja muudab koogi hästi mahlaseks. Minu koogi kõrvale sai lisatud ka astelpaju-valge šokolaadi jäätist.

Täiendatud augustis 2011. Martsipanikogust võib julgelt suurendada (150-200 grammi) ja lihtsam on martsipan esmalt külmkapis jahutada ning siis riivida.Väga-väga maitsev jääb sarnane valmistuskäik ka ploomidega ning koogile võib peale raputada ka pähklipuru.

7 kommentaari:

Liina ütles ...

martsipan ja õun on ju match made in heaven :-)
mul endal praegu kaalukausil kaks õunakooki, üks itaalia, teine hispaania retsept, mõlemal ühiseks jooneks aprikoosimoosiga glasuurimine. no eks näis, äkki hoopis proovin kõigepealt sinu oma.

Tuuli ütles ...

Aprikoosimoosiga glasuurimine on ka üks ütlemata paljulubav võte hea õunakoogi valmistamise juures :)
Selle konkreetne kook jäi mulle silma just lihtsuse ja samas ka kasinuse poolest (no ei ole mina nende läilade 2 klaasi suhkrut kookide fänn). Tainasse lähev vaid 2 spl suhkrut + veidi peale raputada. Samas kannab martsipan ilusti magustamise kohustuse välja. Laseb samas muudel maitsetel ka esile pääseda.

Eva P. ütles ...

Sellist õunakooki ma sööks küll! See paistab hästi hõrk olevat. Tegin ka täna õunakooki, teile uue nädala koogiks Toidutaresse. :)

Dee ütles ...

Aitäh retsepti eest: hea kook on. :)
Tegin poolte kogustega 17 cm vormi ja sõime 3kesi nagu niuhti! ära. :D

Tuuli ütles ...

Dee - tore et maitses. Mu meelest on selle koogi võlu just lihtsuses ja õunakook on üle prahi kook niikuinii :)

Anonüümne ütles ...

Super kook! Kuumalt jäätise ja külma piimaga! ;) Minu mehe arvates ideaalne õunakook :) aitäh retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Anonüümne - vahva, et meeldis! Jäätis ja külm piim on kindlasti võrratud kaaslased