5. märts 2010

Lihtne hapukoorekook killukese nostalgiaga

Selle koogiga meenuvad mulle alati minu lapsepõlve laupäevased vanniõhtud. Nimelt elasin esimesed 15 aastat oma elust ilma sooja veeta ja vannitoata korteris, mistõttu tehti igal laupäeval köögis vanni. Vanniskäik ei sarnanud mitte mingil moel lõõgastava kümblusega küünlavalgel, roosiõites ja aromaatsete vanniõlide sees. Vastupidi - tegemist oli tõeliselt väsitava higise stressirohke ettevõtmisega - kõigi majas leiduvate õõnsate anumatega soendati pliidil vett, vann oli plekist ja ilmselgelt liiga väike, et seal ennast mõnusalt tunda, iga väiksemagi liigutuse peale plärtsatas lappidega kaetud köögipõrandale vett jne. Ühesõnaga, selline nõukaaegne romantika. Kogu selle tüütu kuid vajaliku protseduuri preemia oli aga "tšudo petškas" (kas keegi äkki mäletab sellist veidrat küpsetusvormi, millele käis elektriga köetav kaas peale) ja selle ahvatlevat lõhna levitava preemia nimi oli hapukoorekook! Varem või hiljem jõudis kätte hetk, kui kõik pereliikmed puhtaks küüritud, köök kuivatatud, potid-kausid oma kohale asetatud ja laupäeva parem osa võiks alata. Koogiga :)



Tuhnisin läbi oma emast allesjäänud retseptid, paraku ei suutnud leida täpset retsepti, mille järgi tema seda tegi. Ju siis oli tegemist nii elementaarselt lihtsa küpsetisega, et tütarlaste tööõpetuse ja kodunduse õpetajal ei tulnud pähegi seda üles kirjutama hakata. Igal juhul mäletan seda, et kui ema oma sõbrannadele selle koogi valmimist kirjeldas, siis olid peamisteks komponentideks hapukoor ja muna.
Olen nüüd oma teadmiste ja oskustega aeg-ajalt sama kooki ikka teinud. Siin peitub võlu ülimas lihtsuses. Meelega ei ole hakanud lisama ei sidrunikoort ega marju vahekihile ega midagi muud. Vahel harva on ülimalt nauditav täpselt see mällu talletunud puhas ja õige maitse. Tuleb muidugi nentida, et tõenäoliselt on selle koogi tekkeloos olnud suur roll mängida nõukaaegsel defitsiidil - hapukoort, muna ja suhkrut ikka kätte sai. Aga vahel tuleb puudus kasuks ja see kooslus on küll väga hõrk.
Koogi valmistamise jaoks läheb vaja esmalt suurt-suurt kaussi :) 6 vahtulöödud muna koos kilo hapukoorega võtavad üllatavalt palju ruumi.


Küpsedes paisub kook päris korralikult, nii et küpsetusvorm peaks olema paraja varuga :)

Tainas on kõige tavalisem muretainas ehk siis:
ca 300 grammi jahu
1 pakk võid
1 dl suhkrut
veidi soola
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit.
Pane jahu kaussi, sega juurde küpsetuspulber, jahu peale tükeldatud külm või, sool ja suhkur ning lahtilöödud muna. Haki algul noaga segamini, hiljem sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks, mis tuleks ca 1 tunniks külma panna.
Loomulikult võid kasutada ka valmis muretainast ja siis piisab 500-grammisest pakist.
Võta tainas külmkapist siis kui täidis on valmis ja laota plaadipõhjale ühtlase kihina äärest ääreni.
Täidise jaoks läheb vaja:
6 muna (valged kollastest eraldatud)
1 kilo hapukoort
3-4 dl suhkrut (sõltuvalt sellest, kui suur magusaarmastaja oled)
1 tl vanillisuhkrut (mulle meeldib DanSukkeri naturaalse vanilliga variant, ilusad mustad täpid tuhksuhkrul sees)
3-4 spl kartulitärklist.
VAhusta munakollane suhkruga, lisa vaniljesuhkur, hapukoor ja ettevaatlikult ka tärklis (jälgi, et tükke ei jääks). Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja kalla siis munavalgevaht ülejäänud täidise sisse. Sega hoolikalt läbi ja kalla põhjale.
Küpsetusvorm peaks olema üsna kõrgete äärtega, kuna küpsemise käigus kook paisub päris tublisti. Mina teen neljakandilises vormis plaadikoogina. 28 cm läbimõõduga koogivorm peaks ka sobima, aga eeldus on kõrged ääred.
Küpseta vähemalt 45 minutit 180-200 kraadises ahjus. Kui tundub, et koogi täidis hakkab liiga kiiresti pruunistuma, siis alanda veidi kuumust. Liiga kiirelt küpsedes on oht, et täidis jääb vedel.


Koogi juurde sobib väga hästi mingi hapuskasmagus kaste - näiteks punasesõstra toormoosiga on kook jumalik. Võid panna mingit hapumat moosi või marja ka põhja peale ja täidise alla. Mina eelistasin seekord kõige traditsioonilisemat vannipäeva kooki :)

18 kommentaari:

Tupsu von Putsen ütles ...

Mul on see retsept täitsa olemas. Kunagi lapsepõlves saaremaal külas olles sai endale see retsept küsitud :)

Tuuli ütles ...

No ma ju ütlesin: puhas nostalgia :)))

Mari-Liis ütles ...

me elasime ka pärnus ilma vannitoa ja sooja veeta korteris, seega su kirjeldus vanniskäigust ja sellega kaasnevast tuleb mulle igati tuttav ette. Aga meil oli hoovis pesuköök!!! Eriti rokaste laste leotamised ja kasimised võeti seal ette. Ja igavesti on mu mällu sööbinud käigud suurde kuke tänava ühissauna, kus laps sai puhastumise käigus tutvuda ka issanda loomaaiaga ehk suurema koguse igas vanuses ja vormis alasti naiskehadega :D

Tuuli ütles ...

Mari-Liis- see turu juures saun on ka mulle vägagi tuttav teema. Päris raju koht oli. Need valgemäärdund kitliga tädid, kes kapiuksi lahti tegid ja minu hirm, et ma oma kapi numbri ära unustan ning ei saagi saunast koju. Ja siis ostsin alati ühe Pepsi või limonaadi, mida sai avada kappide külgedel oleva paela otsas rippuva avajaga ning mis mu lapsekõhtu ära ei mahtunud ja saunast tulles magu valutas, sest proovisin ikka väärt joogi lõpuni juua :)))

vernanda ütles ...

ja meil oli tshuudopott ka. see oli ikka üks nõukogude insernermõtlemise ime, aga koogid ei olnud halvad, mis sealt tulid. nu i nostalgiia.

laualamp ütles ...

ahh, mul on tšuudo kapis! ja sellega tehti mul lapsepõlves nii hapupiima- kui kohupiimakooki. peaks proovima selle käivitada...

Tuuli ütles ...

Meie tšuudopott on kahjuks kaduma läinud, muidu raudselt prooviks ära, kuidas nõukaaegne hitt kapitalismi viljastavates tingimustes toimiks. Siiamaale mulle veidi arusaamatu, kuidas need koogid ainult pealtkuumusega nii ilusti ühtlaselt ära küpsesid. Või oli selle ahju põhja materjal mingi hullult hea soojusjuhtivusega? Hmmm....

kaidi ütles ...

Proovisime järgi:) Väga hea oli! Aitähh

Tuuli ütles ...

Kaidi - tore, et meeldis!

kaidi ütles ...

Teist korda läheb meil see kook ahju:D

Anonüümne ütles ...

Väga hea kook tõepoolest ja eriti hästi sobivad kõrvale vaarikad. Vaarikatega oli täisesti imehea! :)

Anonüümne ütles ...

Päris hää kook tuli...Väga paks hapukoorekiht tuli(ometi panin ainult 800g hapukoort), ei tahtnud hästi läbi küpseda...

Tuuli ütles ...

Anonüümne - see vahus munamass annab paksust tõesti üsna korralikult. Kui on oht, et kook ei ole korralikult läbiküpsenud (ahjust võttev on liiga värisev hapukoorepind), siis võid teha nii, et lülitada sisse ainult altkuumuse, katta koogi fooliumiga ja küpsetada veidi aega veel. Kuumust võib ka 180 kraadi peale alandada. Läbiküpsenud kook on küll pehme ja liigutades väreleb, aga vedela massi muljet ei tohiks olla. Ja seistes-jahtudes taheneb kook ka.

Anonüümne ütles ...

Ohhooh! Sinu postitust lugedes tundus minule nagu oleksin jälle selles suures plekkvannis pliidi ääres:). Meil oli igal nv. sama ralli. Hommikul varakul tehti pliidi alla tuli ja kõik potsikud kanti vett täis. Siis hakkas alles pesu pesemine Riga pesumasinaga!!! õhtuks olid kõik nöörid täis pesu ja pliidil soojendati vett laste pesemiseks. Kui oli rohkem raha,siis läksime Haapsalu ühissauna. Samad traumad jäänud nage eelpool mainitud: Aga see avaja oli samamoodi iga kapi küljes-seda mäletan mina kah!! Noh,see selleks. Tänapäeval elan hoopis Soomes ja kuna mu sõbrants saatis mulle kohe rohkem hapukoort Eestist,siis mõtlesin,et teen midagi head. Niisiis täna läheb ahju "vannipäeva" kook. Muideks-me saime päeva lõpuks mannavahtu ;)) T: Raili

Kati ütles ...

Loen kui oma elulugu. Meelde tuli sama vanniskäik iga nädalavahetus kitsas, rohelises köögis. :) Oi nostalgia. Kook aga proovimisväärt. Küsimus, 1 paki või all mõeldud ikka 200g?

Tuuli ütles ...

Kati - peaksin vist retsepti tänapäevaseks kohendama, kui võipakid erineva kaaluga alates 100 grammist kuni 500 grammini :)
See 1 pakk peaks olema 200 grammine küll.

Anonüümne ütles ...

Väga meklik kook. Hapuka maasikatoormoosiga lihtsalt jube hea! Järgmisel päeval oli kook veel parem. Kasutasin 10%-list hapukoort. Nüüd mõtlen, et kui äkki prooviks maitsestamata jogurtiga... Igatahes, aitäh retsepti eest!

Tuuli ütles ...

Oi, mis tore termin "meklik" :) Nii muhe! Hästi vahva, et kook meeldis ja maasikatoormoosiga on kindlasti veel eriti hea. Paksema jogurtiga võib vabalt katsetada, rannahooaeg, teatavasti, ei ole enam mägede taga ;)