9. veebruar 2010

Sidrunikook ehk Pisarakook

Pisarakook on jällegi meie pere ja külaliste üks lemmikuid. Lastele maitseb see alati. Tihti tellitakse mu käest ekstra seda kooki, kui külalisi vastu võtame või külla läheme.


Panen siia autentse retsepti, kuid tegelikult teen seda ise valmis muretaina põhjale ehk siis põhja tegemine jääb ära (Hagari 500 grammine sobib selleks koguseks parasjagu).
Mulju valmis muretaigen kas koogivormi põhja ja seintele, võid teha ka plaadikoogina, kusjuures täidis on parasjagu nii paks, et ei valgu kuskile s.t. võib suure plaadi keskele teha väiksema koogi. Kolmekihiline kook näeb välja selline, nagu oleks hullult keeruline, tegelikult teeb selle valmis üsna lihtsa vaevaga.
NB! Lõika kooki märja noaga, muidu räbustab pealmise kihi inetult ära

Põhi
100 g margariini või võid, 2½ dl nisujahu, 2 spl suhkrut, ½ tl küpsetuspulbrit, 2 spl vett

Täidis
1½ dl vett, 1½ dl suhkrut, 2 spl nisujahu, 25 g margariini või võid, 1 sidruni mahl ja riivitud koor, 4 munakollast

Besee
4 munavalget, 1½ dl suhkrut

Sega pehme rasvaine käsitsi ülejäänud ainetega.
Lisa vesi ja sega taigen ühtlaseks.
Küpseta kook soovitavalt lahtikäivas vormis. Rulli taigen jahu kasutades vormi suuruseks leheks + küljed. Tõsta taignaleht rulli ümber keeratuna vormi.
Vooderda vormi põhi ja küljed 2-3 cm kõrguselt taignaga. Pane koogipõhi umbes 15 minutiks külma tahenema.
Torka taigen kahvli või tikuga läbi ja küpseta põhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures ahju alumisel siinil.
Mõõda täidise ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama.
Võta koogipõhi ahjust välja ja vala kissell süvendisse.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee kisselli peale.
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.
Kook maitseb kõige paremini kohe peale jahtumist.

Kommentaare ei ole: