13. veebruar 2010

Part taipärase ingverikastmega

Üks meie pere ja külaliste lemmikuid talvisel hooajal 2009/2010. Ei hakka kokku arvutama, millises koguses pardifileed oleme suutnud sel moel koos sõpradega ära süüa. Hõrgule pardilihale ja puhta maitsega basmati riisile assisteerib tugevate maitsetega kaste. Kõik see kokku - lihtsalt super!


Pardi jaoks on vaja 2 rinnafileed (sellest jätkub neljale keskmise isuga sööjale). Tee pardi naha sisse terava noaga ühte ja teistpidi lõiked, nii et tekiks peeneruuduline muster. Proovi lihasse mitte sisse lõigata, muidu voolab sealtkaudu hulk mahla välja.
Pane pardifilee nahapool allapoole külmale pannile ja kuumuta, kuni hakkab rasva välja sulama. Vahepeal võib väljasulanud rasva pannilt ära kallata.
Kui pardi nahapool on parajalt krõbe, pruunista part ka kõikide teiste külgede pealt, et mahlad kinni kõrvetada. Siis ahju ca 5-10 minutiks (sõltub, kui küpset tulemust soovid, mina eelistan pigem 5 minuti variant). Ahjust väljavõttes keera filee fooliumi sisse ja lase mahladel tõmmata 10 minutit, enne kui lahti lõikad.
Pardikaste tuleks teha nii, et pannile õli sisse pane pöidlasuurune jupp peeneks hakitud ingverit, paar hakitud küüslauguküünt ja üks peeneks hakitud tšillipipar. Kuumuta läbi ja lisa ca pool klaasi kanapuljongit (mina eelistan kanafondist tehtud või siis isekeedetut). Sega juurde 3-4 spt sojakastet, 2 spl kalakastet, võid panna ka paar spl tumedat sojakastet, paar lusikatäit ketšupit (sic! aga see teeb tõesti maitse heaks), paar lusikatäit suhkrut ja musta pipart. Lase veidi kokku keeda. Võid paksendada ka maisitärklisega, aga ei pruugi. Ja kui tahad eriti luksuslikku lõpptulemust, võid kogu kastet viimistleda veel sortsu kange alkoholiga.
Kalla kaste lahtilõigatud pardifileele, saputa peale maitserohelist ja serveeri koos aurutatud basmati riisiga.

Paleoretspti valmistamiseks kasuta sojakastme asemel samas koguses kalakastet, suhkur asenda meega, maisitärklis kartulitärklisega ning või asemel selitatud võid. Riisi asemel serveeri parti meelepäraste köögiviljadega või lillkapsariisiga. 

12 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

läheb kindlasti tegemisele. tavalisest punaveinikastmest juba kerge küllastus. ja pardifileed sügavkülmas ju ootavad;)

Margot ütles ...

Tuuli, kas Sa ostad Stockast seda maitsestatud pardifileed või oled proovinud ka tavalist sügavkülmutatut? Margot

Olen Tuuli.Toidunautleja. ütles ...

Margot, ma ostsin mõned korrad Stockast maitsestatuna ja siis avastasin, et kui letist küsida, siis tuuakse tagant ka maitsestamata fileed. Aga üldiselt on Maag hakanud ka fileed tooma ja praegu ostan sügarvkülmutatud kujul oma töö juurest. Minu teada on Stockast ja Solarisest ja mõnest kohast veel seda saada. Sügavkülma letist ja üsna sõbraliku hinnaga :)

Maarja ütles ...

Tore on näha tuttavaid nägusid blogimas.
Part tekitas isu.

Maarja Tartu päevilt :)

Olen Tuuli.Toidunautleja. ütles ...

Oi, tere Maarja. No näed, ikka viivad kired kokku. Sotsioloogidest toiduhuvilisi on päris arvestatav hulk :)

Mari-Liis ütles ...

Tehtud! http://www.flickr.com/photos/40878536@N08/4371486210/
Kaste sai sortsu brändit ka. Paksendasin maisitärklisega, siis läks eriti mõnusaks kleepjaks. Tõeliselt maitsev roog ja raudselt kordame.

Olen Tuuli. Toidunautleja ütles ...

Mari-Liis - väga ahvatlev näeb välja! Tore, et meeldis :)

Pille ütles ...

Tuuli, kas Sa oled ka sotsioloogiat õppinud (Tartus)??? Millal? :)

Tuuli ütles ...

Pille - olen jah Tartus hariduse saanud sotsioloog (MBA 2008). Nii et samalt erialalt :)

Anonüümne ütles ...

Super :) Lisasin kastmele rummi ja suitsumaitsega ketšupit. Paksendajat ei kasutanud, redutseerisin vaiksel tulel.Väga hea ka kasutada loomaliha juurde!

Getter ütles ...

Kas pole olnud mõttes parti maitsestada ka näiteks hiina viie vürtsi seguga?

Teen juba sarnast kastet meega kanale ja panen ka pisut punast veini sisse, et anda maitsesügavust. Proovin ilmselt seda pardiga kombineerida täna.

Tuuli ütles ...

Getter, olen viie vürtsi segu pardiga proovinud küll ja see oli vist Oma Maitse ajakirjas. Toimib väga hästi! Blogisse on see retsept paraku jäänud üles panemata. Selline kaste sobib kindlasti ka kanale ja ka sealihale. Need magusad ja vürtsikad kastmed on saabuva talvehooaja saabudes lihtsalt parimad :)