24. veebruar 2010

Kamatort ehk Head Vabariigi Aastapäeva


Kama on ilmselgelt alahinnatud ja -kasutatud toiduaine. Ta võib muu maailma jaoks olla küll täiesti arusaamatu kooslus, aga kui ikka oled korralik geneetiline eestlane, siis üht head kama ei asenda miski (millega mulle alati meenub mu ema väike fopaa, kui ta õhinal tutvustas Usbekist saabunud külalistele Eesti rahvustoite, need viisakate inimestena sõid vaikselt kannatades kama ära ja järgmisel päeval olid tubased kõhuprobleemide tõttu. Aga see selleks :)).


24. veebruar on väga õige hetk kamapakk jälle välja kraamida ja oma ürgeestlaslikkust taas tõestada (ei meie sellest kamast seedehäireid saa!).
Kamatordi idee sain leidsin Toidutegu blogist. Tundus väga põnev ja ahvatlev tort olema. Väikesed mugandused tegin töö käigus ja nii sai minu kamatort selline:
Põhi: 3 muna, 3 spl kamajahu, 1 dl purustatud mandleid (sarapuupähkleid ei olnud paraku kodus), 1 dl (tumedat) suhkrut (oletasin, et tume suhkur annab mõnusat karamellimaitset pähklimaitsele lisaks). Vahustasin munad ja poole vahustamise peale lisasin suhkru. Vahustamise lõpus lisasin pähklid ja kamajahu. Siis kogu mass võiga määritud ja lahtikäivasse vormi ning ahju ca 15 minutiks 200 kraadi juurde.
Täidis: 400 grammi kohupiimapastat, 1 pk vahukoort, 1,5 dl mustsõstra toormoosi, 1 sidruni mahl, 2 spl želatiini, 1 dl suhkrut, 4 spl kamajahu.
Esmalt pane želatiin külma veega kaetult paisuma.
Vahustasin vahukoore suhkruga, lisasin kohupiima, (toor)moosi, kamajahu ja segasin kõik ühtlaseks.
Kuumutasin madalal kuumusel želatiini kuni see oli täielikult lahustunud ning lisasin želatiin hulka sidrunimahla. Siis sega paar lusikatäit täidise veel želatiinisegu sisse ning alles siis kalla želatiin vahukoore-kohupiimasegu sisse.
Kalla täidis vormi põhjale peale ja jäta tarretuma mõneks tunniks kuni üleöö.
Kui kook on tarretunud, eemalda vormi ääred. Libista tort alusele ja kaunista riivitud kamašokolaadiga.

5 kommentaari:

Piret ütles ...

Oh! Mul jäi ka just sama tort silma ja hetkel ootab külmikus serveerimist! Väikseid mugandusi tegin minagi.
Tore Sind kohata blogimas ja aukartustäratav postituste arv juba,super! Ah, ja Sinu taipärane kaste pardile läheb mul ka kohe proovimisele.

Mari-Liis ütles ...

Kamašokolaad - mmm...:) Mustsõstramoos seal sees teeb asja eriti heaks kindlasti. Piret - see taipärane kaste on super!

Tuuli ütles ...

Nüüd siis tort ka sööjate poolt testitud ja oli väga maitsev. Lastele ütlesin, et on mustsõstra-vahukoore tort ja kõik sõid oma tükid ära ning kiitsid torti (neljast lapsest kolm on seni deklareerinud, et kama nad ei söö).
Piret, anna siis teada, kuidas part maitses ;)

Piret ütles ...

Oi part oli oivaline!!!
Kahjuks ei saa ma sama oma kamatordi kohta öelda:( Oli teine tiba läila ja kama maitst polnud üldse, kuigi lisasin teda rohkem, kui algretseptis ette nähtud.

Tuuli ütles ...

Piret, tore, et part maitses. Aga tordist - seda läilasust kartsin minagi, seepärast sidrunimahla sai ka lisatud. Sellise hapuka lisamaitsega oli igal juhul täitsa hää aga maitselt jah pigem selline laste-vanaemade magususega tort :) Mulle endale meeldivad pigem mõrkjat ja vähemagusat tüüpi tordid/koogid/magustoidud.